Livet som ”hållbarhetsbonde”


Björn Sandvall är teknisk chef för Rocklunda idrottsanläggning i Västerås. I sin krönika beskriver han sitt arbete som en bondes, som kastar ut hållbarhetsfrön. Länge känns det förgäves. Men så fastnar ett – och börjar gro.

Jag ser mig numera inte bara som fastighetsförvaltare utan också som ”hållbarhetsbonde”. Tålmodigt kastar jag ut det ena hållbarhetsfröet efter det andra på mina möten.

Allt som oftast känns det tyvärr som att budskapet inte fastnar, att det kanske är något fel på mina hållbarhetsfrön eftersom de inte gror. Ingen lyssnar och känslan är att jag anstränger mig förgäves.

Glimten i ögat inför nya utmaningar
De senaste sju åren har jag haft äran att vara en del av ett mycket kompetent lag som förvaltat ett av Skandinaviens största sammanhängande idrottsområden, Rocklunda i Västerås.

Vi har i företagets DNA att bryta barriärer och vi får en särskild glimt i ögat när vi ställs inför nya utmaningar. För några år sedan tog vi ett ovanligt djupt andetag innan vi klev ombord på den största utmaningen hittills – att förvandla vårt något stelbenta och konventionellt förvaltade idrottsområde där gräset klipps på torsdagar oavsett det behövs eller inte, till en klimatpositiv och kundfokuserad plats där besökarna känner sig trygga och säkra och vi levererar Sveriges bästa idrotts- och fastighetsdrift!

Plötsligt händer det
Att ställa om som vi gör från traditionell förvaltning till klimatsmart ”utvecklingsförvaltning” kräver ibland att gamla sanningar och procedurer kastas ut över sargen!

När en av våra partners, ett par år in i vår omställning, plötsligt vill ”släppa sargen” och testa att reparera kretskortet på en trasig frekvensomformare, i stället för att köpa en ny. Då inser jag med ens hur det hänger ihop. Mina utkastade hållbarhetsfrön kan ta väldigt lång tid på sig att gro och inget kan växa upp förrän mottagaren är mogen att ta emot budskapet och göra det till sitt eget.

Vi kan visa att stegen håller
Rocklunda Fastigheter har under de senaste åren klättrat en bra bit upp på hållbarhetsstegen och onekligen blåser det hårt emellanåt men utsikten är fin här uppifrån och värd all möda! Vi har även insett att det är lättare att inspirera sin omvärld att kliva upp på hållbarhetsstegen när vi själva står längre upp på stegen och kan visa att den håller.

Det är ännu några pinnhål kvar till vårt mål om en klimatpositiv och hållbart förvaltad idrottsplats men jag får allt oftare signaler att mina hållbarhetsfrön börjar gro både hos kollegor och partners. Ju fler som arbetar åt samma håll, desto snabbare kommer vår vision att bli verklighet!

Frön tar tid att gro
Min tid som teknisk chef och ansvarig för hållbarhetsarbetet på Rocklunda är dock snart över. Med fickorna fyllda av frön kliver jag nu över till ett annat fastighetsbolag i Västerås.

Eftersom jag nu lärt mig att hållbarhetsfrön ibland tar lång tid på sig att gro kommer jag förväntansfullt att hålla utkik efter vilka hållbarhetsfrön som kommer att växa hos mina efterträdare framöver!

Läs mer om arbetet med Rocklunda idrottsanläggning i artikeln här intill.

Björn Sandvall
Teknisk chef på Rocklunda Fastigheter i Västerås, med ansvar för det övergripande hållbarhetsarbetet.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega