FÖRENING & ORGANISATION
Partnertext från Sweden Green Building Council

Är certifiering rätt för dig?

Miljöbyggnad är ett svenskt certifieringssystem som funnits på marknaden sedan 2008. Det har främst använts för ny- och ombyggnationer, men har nu även ett nytt certifieringssystem under samma varumärke, anpassat för byggnader som redan är i drift.

Båda certifieringarna är unika i sitt slag, och Jimmy Möller, chef för Miljöbyggnad på SGBC, förklarar på vilket sätt de skiljer sig från andra.

Jimmy Möller på SGBC.

– Det viktigaste att veta om Miljöbyggnad är certifieringen är anpassad för svenska regler och förhållanden. Det är ett tydligt och avgränsat certifieringssystem, som dessutom är väldigt kostnadseffektivt. Medan många internationella system som LEED och BREEAM ofta ser till ett större perspektiv, med kringliggande parametrar som till exempel närområdet, ser Miljöbyggnad enbart till byggnaden i sig. Det nya certifieringssystemet – Miljöbyggnad i drift – kommer att fungera på precis samma sätt, med enda skillnaden att du kan certifiera en byggnad som funnits med länge, även om du inte har dokumentation på bygget.

Varför är det viktigt med en sådan certifiering?
– Städer och samhällen består ju inte bara av nybyggnation utan också av äldre och befintliga fastigheter, och med den här utvecklingen kan vi hjälpa till att säkerställa att även de är med och bidrar till en hållbar framtid. Bara för att en byggnad är äldre betyder det inte att byggnationen är dålig ur ett hållbarhetsperspektiv. Om du till exempel har en 40 år gammal fastighet som du vill säkerställa håller rätt hållbarhetsstandard ur dagens mått mätt, då är certifiering en bra väg att gå. Då får du också ett kvitto på att huset är hållbart, vilket i sig ger många fördelar.

Vad är det för fördelar?
– Förutom att få en kvalitetsstämpel på huset, kan du som ägare/byggare också få möjlighet till gröna lån och bättre finansiering med certifieringen. Det är bra på alla plan. Om du inte använder Miljöbyggnad i drift utan istället certifierar med Miljöbyggnad i nybyggnation eller ombyggnadsfas, får du dessutom stöd genom hela processen.

Vilka använder sig av certifieringen idag?
– Miljöbyggnad används av kommersiella fastighetsbolag och bostadsbolag, men också av kommuner och regioner. Idag finns nästa 1600 byggnader som är certifierade med Miljöbyggnad i Sverige. Samtliga kontrolleras genom sexton olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material.

När Miljöbyggnad iDrift lanserades, hur har det tagits emot?
– Det är vår allra första certifiering för byggnader i drift, och det har varit otroligt efterlängtat. Intresset är stort och jag tror att många kommer att förstå den stora nyttan. Vi har nu certifierat de första byggnaderna och fler kommer att certifieras innan årets slut.

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega