”Våga ta hjälp av kolleger och andra experter”

– Bra fastighetsförvaltning är sådant som gynnar både ägare och hyresgäster, säger Olof Ljungberg på Newsec.

Man ska ha skoj och alltid ett leende på läpparna men alla ska veta vart man ska och när man kommer dit är det en härlig känsla, vare sig det gäller omsättning, besök eller driftskostnader, säger dubbla centrumchefen Olof Ljungberg på Newsec.

Olof Ljungberg är centrumchef för Bergviks köpcenter i Karlstad och Elins Esplanad i Skövde. Bergviks köpcenter har cirka 80 hyresgäster på 50 000 kvadratmeter och 6,3 miljoner årliga besökare.

Elin Esplanad har 37 hyresgäster på 30 000 kvadratmeter och 3,6 miljoner besökare ett normalt år. Centrumen ägs av Eurocommercial.

Olof är totalansvarig för kontakten med alla hyresgäster och entreprenörer. Till sin hjälp har han ett driftbolag, städbolag och vaktbolag på vardera stället samt en marknadskoordinater från Newsec.

Varför blev du fastighetsförvaltare?
– Jag hade jobbat inom handel i flera år som Retail Manager på Peak Performance och Sail Racing. Jobben var i Stockholm och jag ville hem till familjen i Karlstad. Jag var bland annat platschef för Branäs skidanläggning och näringslivschef i Torsby kommun.

– Jag tyckte att jobbet som centrumchef passade bra med min bakgrund från handel och destination, som ett köpcentrum också är i mångt och mycket. Jag har stor nytta av mina tidigare erfarenheter eftersom det är många kontakter med entreprenörer och kunder men också med kommunala instanser. Och att jag vet vad det innebär att jobba inom handel.

Vad är det bästa med fastighetsförvaltning?
– Att få ihop helheten, att få ihop teamet och jobba tillsammans och se resultatet av det.

– Man ska ha skoj och alltid ett leende på läpparna men alla ska veta vart man ska och när man kommer dit är det en härlig känsla, vare sig det gäller omsättning, besök eller driftskostnader.

Vad är bra fastighetsförvaltning för dig?
– Att hitta en bra nivå så att våra hyresgäster bara kan fokusera på det de ska göra och att vi hela tiden hittar bättre sätt att jobba som bidrar till energieffektiviseringar och andra besparingar. Sådant som gynnar både ägare och hyresgäster.

Vilken är den största utmaningen just nu?
– Det senaste året har det minst sagt varit en utmaning att driva köpcentrum. Framförallt för våra hyresgäster, att hålla igång allting och helheten, hålla ihop olika branscher.

Hur kommer fastighetsförvaltningen förändras de närmaste fem åren?
– Grundjobbet kommer nog vara samma, men vi kommer hitta ännu bättre lösningar bland annat inom energi och miljö. Helt enkelt skruva på detaljerna.

Vilka är dina tre bästa tips?

  • Vara ödmjuk inför uppgiften
  • Ha kontinuerlig kommunikation med ägare, hyresgäster och kolleger
  • Våga ta hjälp från kolleger och andra experter

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Olof Ljungberg

Centrumchef för Bergviks köpcenter i Karlstad och Elins Esplanad i Skövde.
Ålder: 47
Bor: Villa i Karlstad
Familj: Sambo och dotter
Karriär: Retail Manager på Peak Performance och Sail Racing, platschef på Branäs skidanläggning, näringslivschef i Torsby kommun.
Fritidsintressen: Jag är hockey- och fotbollstokig. Dessutom spelar jag innebandy, padel och golf.

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega