”Vi kan göra störst skillnad i befintliga byggnader”

Trots pågående pandemi och en värld som på många sätt befinner sig i kris avstannar inte hållbarhetsarbetet. Sweden Green Building Councils vd Lotta Werner Flyborg berättar om det nya partnerskapet med Förvaltarforum, och det som blir ytterligare steg mot hållbarhet i alla led.

Berätta! Varför har ni valt att bli partner med Förvaltarforum?
– Det här partnerskapet är ett självklart steg för oss på SGBC, då vi vill verka för hållbara samhällen på alla sätt vi kan. När innovation, nybyggnation och förvaltning samtidigt verkar för en grönare framtid – det är då verklig skillnad kan göras. Minst lika viktigt att tänka hållbart för nybyggnation och stadsplanering är att ta hand om det befintliga fastighetsbeståndet. Hur vi tar hand om och optimerar den stora mängden befintliga byggnader på ett mer hållbart sätt, det är där vi verkligen kan göra skillnad.

Vad hoppas ni få ut av samarbetet?
– Vi ser fram emot att bredda vår egen kompetens när det kommer till förvaltning, men också att kunna bidra med vår, och alla våra medlemmars, expertis när det kommer till hållbart samhällsbyggande. Vi arbetar alla mot samma mål, men på lite olika sätt. Genom att samarbeta är jag övertygad om att vi kan göra ännu mer för att nå såväl globala som nationella hållbarhetsmål.

Vad är det mest spännande som händer hos SGBC just nu och vad har ni på gång framöver?
– Vi är otroligt glada över att snart lansera vår allra första certifiering för byggnader i drift; Miljöbyggnad iDrift. Det är ett stort steg som innebär att det blir möjligt för fastighetsägare att arbeta och utveckla sitt befintliga fastighetsbestånd så att det blir mer hållbart.

– Just nu befinner vi oss i en orolig tid, och det viktigt att vi inte tappar fart i vårt hållbarhetsarbete. Vi försöker ställa om och jobba på andra sätt, men med samma ihärdighet. I höst ser vi fram emot att presentera en ny ad-on till våra certifieringar; NollCO2. Detta system kommer att innebära ett sätt att arbeta med mindre klimatpåverkan för byggnader, och erbjuda de som verkar i branschen att göra ännu mer för miljön. Remissen ligger på vår hemsida fram till den 29 maj för den som vill gå in och läsa mer.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega