”Långsiktigt underhåll säkrar framtida ekonomisk avkastning”

… Joel Nordenskjöld Syrous, Head of Marketing på Planima

Varför blir ni partner med Förvaltarforum?
– För oss på Planima är det viktigt att vara en aktiv röst i debatten som formar fastighetsbranschens utveckling mot en mer hållbar framtid. Vi är övertygade om att fastighetsförvaltaren är central för denna utveckling och då är det naturligt att vara närvarande i det ledande forumet för denna yrkeskår.

Vad hoppas ni få ut av partnerskapet?
– Som partner till Förvaltarforum får vi möjlighet att på våra villkor vara närvarande på riktigt bra events och på den digitala plattformen. Oavsett om det är fysiskt mingel eller i en redaktionell artikel försöker vi alltid föra en levande konversation som ger värde för alla parter. Förvaltarforum matchar detta fokus vilket gör det lätt att på ett ärligt sätt bygga vårt varumärke och förtroende hos befintliga och framtida kunder.

Vad är det mest spännande som händer hos er just nu?
– Planima har under flera år varit en av de drivande krafterna bakom proptech-bolagens framfart. Tillsammans med andra innovativa startups har vi ridit på en stark digitaliseringsvåg i en annars ganska trögrörlig bransch. Lägg därtill att vi i kölvattnet av fastighetsbranschens ekonomiska stålbad ser ett snabbt fokusskifte mot långsiktig förvaltning och hållbart fastighetsägande. Vårt verktyg för proaktiv underhållsplanering är därför mer aktuellt än någonsin och det är inte konstigt att det just nu händer väldigt mycket roligt på Planima.

– Förutom att vi fortsätter att innovera vår nisch med löpande produktuppdateringar och nya funktioner så växer vi så det knakar! Vi har mer än dubblat personalstyrkan det senaste året och nu väntar vi på fem (!) nya kollegor som ska ansluta till oss efter sommaren. Vi kommer bli ännu starkare inom allt från produktutveckling till kundvård och sälj. Minst sagt spännande!

Varför tror ni att underhållsplanering upplevs som en utmaning för många förvaltare?
– Att tänka strategiskt och långsiktigt är en utmaning oavsett vad du jobbar med. Det upplevs som lättare att ta itu med det som är rakt framför näsan än att planera för en osäker framtid. Tyvärr fastnar många i en reaktiv återvändsgränd med brandsläckning och kortsiktiga, ineffektiva insatser som resultat. Att ha rätt verktyg för att underlätta långsiktighet och proaktiv planering är därför helt avgörande.

– Detta blir extra tydligt i fastighetsbranschen där många förvaltare ärver gamla verktyg och föråldrade strukturer. De traditionella fastighetssystemen är helt nödvändiga för den övergripande affären, men är inte anpassade för att planera för framtiden. Detaljnivån är alldeles för hög med funktioner som är anpassade för ärendehantering ner på golvlist-nivå! Dessutom gör också manuella processer och inlåsta system som inte pratar med varandra arbetet ineffektivt och energikrävande. På organisationsnivå är det också väldigt vanligt att kunskapen om fastigheterna inte samlas centralt utan endast finns ute på individnivå hos de som jobbar i byggnaderna.

– Sammantaget blir det nästan omöjligt att få en ordentlig överblick över hela fastighetsbeståndet. Än mer att jobba strategiskt, proaktivt och lönsamt. Lösningen är att ta fram nya rutiner för underhållsarbetet samt att skaffa en riktigt bra verktygslåda anpassad för alla de olika processer som krävs för att bryta det kortsiktiga tänket.

Hur tror och hoppas ni att fastighetsförvaltare kommer att arbeta med underhåll de närmaste fem åren?
– Vi är övertygade om att skiftet mot ett mer hållbart fastighetsägande är här för att stanna. Den ekonomiska situationen i branschen är inte rolig just nu, men de förändringar den medför är på sikt helt nödvändiga för ett mer hållbart samhälle.

– Vi tror och hoppas att fler och fler fastighetsägare inser att fastighetsunderhåll är kärnverksamhet! Att lägga tid och budget på långsiktig planering är inte pengar i sjön, utan ett sätt att säkra framtida ekonomisk avkastning. Vi spår därför att underhållsplanering kommer att bli en allt viktigare del i fastighetsförvaltarens vardag de kommande åren.

– Samtidigt går den tekniska utvecklingen fort och det är svårt att säga vilka möjligheter och funktioner som finns tillgängliga om fem år. Det är därför avgörande att ha ögonen på bollen och se vilka problem som vi faktiskt löser för kunden. Nya skinande leksaker i all ära – om de inte är förankrade i verkligheten och skapar konkreta värden sker ingen riktig förändring.

– Men en sak är säker – Planima och andra innovativa företag som lyckas kombinera ny teknik med problemförståelse kommer att kunna förenkla och effektivisera förvaltarnas jobb. Jag tror vi kommer få se ännu smidigare automatiska processer, databaserat beslutsstöd och smarta integrationer. På Planima har vi kommit en bra bit på vägen, men är fortfarande bara i början av en spännande resa!

Var hoppas ni själva att Planima är om fem år?
– Vi hoppas kunna fortsätta att vara drivande kraft i branschens omställning mot ett mer hållbart fastighetsägande. Om fem år bär vi fortfarande ledartröjan när det kommer till planerat underhåll och fortsätter växa med samma kundcentrerade fokus.

– De senaste åren har vi samlat på oss helt unika kundinsikter och mängder av värdefull data. Detta kommer låta oss göra riktiga spännande saker framöver och i slutändan hjälpa alla som jobbar med fastigheter att ta smarta, effektiva och proaktiva beslut för framtiden!

Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega