Så ska Heimstaden få Science Based Targets

Hur går det till när ett fastighetsbolag ansluter till Science Based Targets och vilka fördelar ger det? Hållbarhetschefen Katarina Skalare på Heimstaden berättar.

Heimstaden Bostad är ett av de första stora europeiska bostadsfastighetsbolagen att ansluta sig till Science Based Targets initiative (SBTi).

SBTi är ett samarbete mellan Carbon Disclosure Project (CDP), FN:s Global Compact (UNGC), World Resources Institute (WRI) och Världsnaturfonden (WWF) som hjälper företag att sätta vetenskapligt baserade klimatmål.

Målen ska uppfylla Parisavtalets mål om att minska den globala uppvärmningen, vilket är en viktig utvärdering av bolagets hållbarhetsarbete och ambitioner.

Vilka är de största fördelarna med att ansluta sig till SBTi?
– Vi är en ganska stor aktör och vi vill göra bra saker och vara till nytta för människorna och samhället. Därför är det naturligt att agera på klimatkrisen och dra vårt strå till stacken. Det är nummer ett för oss. Sen skapar det också trovärdighet för vår verksamhet när vi sätter mål som är i linje med vetenskapen. Det är en signal till omvärlden att vi har förstått att det här viktigt och att vi ser att vi har en roll att spela och vill vara med och bidra så att det går åt rätt håll, säger Katarina Skalare, chief sustainability officer på Heimstaden.

Ger det även ekonomiska fördelar?
– Det är klart att det också är en anledning. EU har ju fyra nya lagstiftningar som riktar sig mot finansiell sektor och det handlar om att EU ska nå klimatmålen i Parisavtalet. EU vill gärna styra om kapitalet till hållbara investeringar, så det är klart att det också är en anledning till att vi ansluter till Science Based Targets initiative. Men huvudanledningen för oss är ändå att vi ska ha en planet som man kan leva på.

Hur ser processen ut när ni ansluter sig till Science Based Targets?
– De kallar det för en femstegsprocess. Det första steget är att åta sig att sätta Science Based Targets och det är det vi har gjort. Men vi har också gjort ett förarbete inför det för att se att vi verkligen ska kunna formulera ett mål som kan godkännas. Så det är inte bara att skicka in en ansökan på måfå, utan vi har gjort ett jättearbete med en stor kartläggning av våra utsläpp och har börjat skissa på vår ”road map” hur vi ska kunna nå de här målen. Nu har vi utkast på våra mål, men de har vi inte delat än med Science Based Targets, utan vi håller fortfarande på att kalibrera dem.

Vilka är alla delarna i SBTi:s femstegsprocess?
Katarina Skalare beskriver femstegsprocessen som kan sammanfattas så här:

  1. Skicka ett brev där företaget åtar sig att ta fram ett klimatmål som uppfyller SBTi:s krav.
  2. Ta fram ett mål för utsläppsminskning i linje med SBTi:s krav.
  3. Skicka in företagets mål till SBTi som kollar så att alla delar följer kraven.
  4. Offentliggöra målet och informera företagets intressenter.
  5. Rapportera utsläpp och framsteg jämfört med målet varje år.

Hur mäter ni era utsläpp?
– Man mäter sina utsläpp i tre scope. Scope 1 är egna direkt genererade utsläpp, till exempel om man har en gaspanna i en fastighet. Då köper vi ju bränsle till den och gaspannan genererar energi av det. Så det påverkas av om man använder naturgas-, olje- eller koleldad panna. Då har man ju själv producerat energi. Man har köpt ett bränsle och man producerar värmen själv och det är därför det kallas för ett direkt utsläpp.

– Scoop 2 är indirekta utsläpp från all inköpt energi, till exempel om man köper fjärrvärme. Då har någon annan skapat värmen som vi köper. Och scope 3 är alla andra typer av utsläpp, allt från att bo på hotell en natt, tjänsteresor och tidigare utsläpp i en gammal fastighet som man köper. Det är likadant om du säljer en fastighet. Då måste du ta ansvar för alla utsläpp som den kommer att generera efter försäljningen.

Måste era leverantörer också klara målet?
– Om våra scope 3-utsläpp är större än 40 procent av våra samlade utsläpp så måste de också uppfylla kraven. De största indirekta utsläppen för oss är främst när vi bygger nya fastigheter men också allt material som vi använder vid ombyggnation. De uppgår till en så stor del av våra utsläpp att de även måste omfattas av målen för att vi ska bli godkända.

– När vi sätter ett Science Based Target kommer vi ha ett mål som adresserar scope 1 och 2. Och sen kommer vi ha ett mål som adresserar scope 3 som vi har minst egen påverkan över. Men det finns lite olika varianter av scope 3-mål som man kan sätta. Ett sådant kan vara att få med sig sina leverantörer så att de också sätter Science Based Targets. Men det kan också vara att arbeta för att minska vår klimatpåverkan när vi till exempel bygger nya fastigheter.

Hur förändrar Science Based Targets ert miljöarbete?
– Det sätter ju ytterligare ett ökat fokus på det. Vi fortsätter att jobba med ungefär samma saker, men vi har ett åtagande som är offentligt och där vi åtagit oss saker och att rapportera och följa upp det på ett visst sätt. Det vi kommer jobba med är ju så klart energieffektivisering i våra fastigheter, men även driva på för förbättringar hos våra energileverantörer och kroka arm med energiföretagen. I vissa fall måste vi kanske fundera på bränsleskifte om inte energileverantörer kan leverera det vi vill ha.

– Vi köper också förnybar el till alla våra fastigheter, så i alla våra elkontrakt köper vi bara ursprungsmärkt, förnybar el. Men vi satsar även på att installera solceller. Och det tror jag är något som vi kommer att öka ytterligare.

Kommer ni även att klimatkompensera för att nå målen?
– Nej, det har vi inte lagt in. Jag brukar säga att så länge man själv har aktiviteter att göra för att minska sin egen påverkan är det där man ska lägga pengarna. Fastighetssektorn står ju för 40 procent av energianvändningen och 36 procent av klimatutsläppen i Europa. Och då är det ju det som man måste fokusera på. Klimatkompensation är ju något man kan ta till när man har gjort allting som går att göra internt och ändå inte når hela vägen fram.

Klarar ni att helt nollställa era klimatutsläpp?
– Vi kommer ju inte att nå noll, det är inte realistiskt. Men vi måste hela tiden jobba för att få ner det så mycket det går. För oss är det en jätteutmaning eftersom vi har verksamhet i flera länder med mycket större inslag av fossila bränslen i värmelösningarna än i Norden. Vi har ju fastigheter i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna, Tjeckien och nu har vi byggprojekt i Polen, säger Katarina Skalare och tillägger;

– För att Science Based Targets ska godkänna våra mål måste vi ha samma mål för hela koncernen. Så våra mål för hela koncernen kommer vara samma, men färdplanerna för de olika länderna kommer se olika ut beroende på förutsättningar. Men där har vi verkligen möjlighet att göra skillnad.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Heimstadens största åtgärder kopplat till scope 1 (direkta utsläpp ) och scope 2 (indirekta utsläpp kopplat till inköpt energi

  • Energieffektivisering – isolering, justeringar, förbättrad ventilation, LED-belysning, sensorer, smarta styrsystem och optimering av värmesystem.
  • Förbättringar hos energileverantörer – utsläppsminskningar kopplat till fjärrvärme och el. Detta görs av energileverantörer genom minskad användning av fossila bränslen.
  • Bränslebyte – byte från till exempel fjärrvärme till värmepumpar i länder med hög andel fossila inslag i fjärrvärmen.
  • Inköp av 100 procent ursprungsmärkt förnybar el.
  • Installationer av solceller.

 

Heimstadens åtgärder inom nyproduktion

  • All nyproduktion i Sverige certifieras enligt SGBC:s Miljöbyggnad Silver.
  • Lyfta Miljöbyggnadsindikatorn ”Stommen och grundens miljöpåverkan” till Silvernivå (även om endast Brons behövs för att uppnå Miljöbyggnad Silver).
  • Pågående implementeringsprojekt för ett klimatanpassat byggande.
  • Ständigt förbättra och förfina hållbarhetsaspekter i byggnation, både gällande produktionsledet med bland annat avfallshantering, transporter och materialval, men även i förvaltningsskedet med energianvändning, kvalitativa grönytor och samhällsengagemang.
  • Installation av solceller på all nybyggnation där det lämpar sig.

 

Läs mer om Heimstadens arbete med Science Based Targets

Läs mer om Science Based Targets initiative

 

Andra svenska fastighetsbolag som har anslutit sig Science Based Targets

  • AMF Fastigheter
  • Castellum
  • Catena
  • Fabege
  • Klövern
  • Riksbyggen
  • Vasakronan
  • Wihlborgs Fastigheter
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega