Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Uppdaterad vägledning om kamerabevakning

Allmännyttans jurist Helena Henriksson informerar om uppdateringen.

Här kan du se vad som ändrats i Sveriges Allmännyttas och Fastighetsägarnas vägledning för behandling av personuppgifter vid kamerabevakning.

– Vi har justerat några delar i vår vägledning på grund av att den europeiska dataskyddsmyndigheten EDPB har kommit med nya riktlinjer för kamerabevakning och ansiktsigenkänning, säger Helena Henriksson, jurist på Sveriges Allmännytta.

Under artikeln hittar du en länk till vägledningen.

Viktigaste förändringarna
De delar i vägledningen som har ändrats är dels att kraven på information om bevakningen har skärpts, dels att tiderna för hur länge inspelningarna bör lagras har förkortats.

Dessutom har den uppdaterade vägledningen klargjort vad en så kallad konsekvensbedömning ska innehålla och hur arbetet med sådana kan bedrivas. Nu framgår till exempel att det finns vissa möjligheter att göra en sådan bedömning för flera kameror.

Kortare lagringstider
När det gäller lagringstiden för inspelat material anger EDPB att den bör vara kort, någon till några dagar.

Helena Henriksson berättar att skälet till detta är att minimera risken för att personuppgifter behandlas på något otillåtet sätt. Samtidigt påpekar hon att det finns möjligheter att förlänga lagringstiden om det går att motivera.

Skärpta krav på information
Den uppdaterade vägledningen innehåller skärpta regler för vilken information som ska finnas om att en plats kamerabevakas.

Det handlar dels om vad som ska stå på skylten som visar att kamerabevakning förekommer, dels om information som till exempel kan publiceras på nätet och som riktar sig till alla som kan bli filmade och hamna i det inspelade materialet.

Vad måste göras?
Kommer de nya justeringarna kräva mycket extra arbete för bolagen som har kamerabevakning?

– När det gäller informationen kan man behöva göra lite handpåläggning. Men den bör man ändå se över med jämna mellanrum. Man bör också undersöka hur lång lagringen är av eventuella filmer. Vi har skrivit i vägledningen att man ska göra regelbundna översyner om man fortfarande har skäl att kamerabevaka, säger Helena Henriksson.

Långsiktiga riktlinjer
Är detta sista förändringen av vägledningen på ett bra tag eller kommer nya riktlinjer från EDPB varje år?

– Det är ett ganska stort arbete som Europeiska dataskyddsmyndigheten har gjort och Datainspektionen var med i arbetet från svensk sida. Här går myndigheterna i EU:s medlemsstater ut och berättar hur de tycker att GDPR ska tolkas. Så det är ett väldigt omfattande material och jag tror inte det kommer ske någon förändring av det i närtid, säger Helena Henriksson.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Bli den första att kommentera "Uppdaterad vägledning om kamerabevakning"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega