Våldet minskade och polisen fick lättare att ingripa mot narkotikaförsäljare när bostadsområdet Seved/Södra Sofielund i Malmö kamerabevakades av polisen.
Brå-rapporten ”Kamerabevakning i ett särskilt utsatt område” visar att kamerabevakning kan minska våldsbrotten och göra det enklare för polisen att bekämpa narkotikabrottsligheten.
Resultatet skiljer sig från tidigare internationella och svenska studier som kommit fram till att kamerabevakning inte minskar våldsbrott men däremot brott mot fordon och stölder.
Utvärderingen av studien (länk under artikeln) har gjorts av forskarna Karl Kronkvist, Sara Nordqvist och Anna-Karin Ivert vid Institutionen för kriminologi på Malmö universitet.
Ett av de första försöken
Kamerabevakningen har skett i området Seved/Södra Sofielund som är ett särskilt utsatt område i Malmö där det förekommit öppen försäljning av narkotika.
Kamerabevakningen är ett av de första försöken i Sverige där polisen sedan 2015 har tillstånd att kamerabevaka ett bostadsområde dygnet runt sju dagar i veckan.
Enligt studien har kameraövervakningen haft flera positiva effekter. Till exempel minskade anmälda våldsbrott i offentlig miljö. Däremot påverkades inte antalet anmälda egendomsbrott, till exempel stölder och inbrott, vilket tidigare internationella studier kommit fram till.
Verktyg mot droghandel
Antalet anmälda narkotikabrott ökade visserligen, men poliserna som intervjuats menar att det berodde på att polisen fick ökade möjligheter att identifiera och ingripa mot narkotikaförsäljarna.
Den slutsatsen stämmer väl överens med att den öppna försäljningen av narkotika minskade, liksom andra problem som denna för med sig.
Samtidigt finns flera tecken på att narkotikaförsäljningen flyttat från öppna till mer dolda platser och till närliggande områden.
Tryggheten ökade
Trygghetsmätningen bland de boende i området visar att otryggheten och oron för brott har minskat efter att kamerabevakningen började.
Poliserna som intervjuats berättar att kamerabevakningen är ett viktigt verktyg i deras dagliga arbete när de ska göra ingripanden, utredningar och lagföring.
I intervjuerna med polisen framgår också att det systematiska arbetet med kamerabevakningen kan utvecklas, men att detta är en resurs- och bemanningsfråga.
Skiljer sig från andra studier
Tidigare internationella och svenska studier om kamerabevakningens effekter (se länk under artikeln) har kommit fram till andra slutsatser än den aktuella studien.
Men forskarna konstaterar i rapporten att tidigare studier har gjorts i helt andra miljöer, till exempel utanför nöjeslokaler där kamerabevakningen inte minskade de anmälda våldsbrotten.
Denna studie skiljer från tidigare studier, enligt forskarna, eftersom kamerabevakningen gjorts i ett bostadsområde med öppen droghandel. Här resulterade kamerabevakningen i att den öppna droghandeln minskade och då minskade även våldsbrotten.
Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se