Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Så behandlar du personuppgifter

Fastighetsägarna och Sabo har tagit fram två gemensamma vägledningar för behandling av personuppgifter. En för uthyrning och förvaltning av hyresbostäder och en för kamerabevakning vid flerfamiljshus.

Vägledningarna syftar till att skydda de boendes integritet och utgöra ett stöd för hyresvärdar kring hur personuppgifter bör behandlas inför att bestämmelserna i Dataskyddsförordningen (GDPR) träder ikraft den 25 maj 2018.

Uthyrning och förvaltning
Vid uthyrning och förvaltning av bostäder hanterar hyresvärden de boendes personuppgifter på flera olika sätt.
För att vägleda hyresvärdar kring hur personuppgifter bör behandlas och samtidigt värna de boendes integritet har Sabo och Fastighetsägarna i samarbete med Studentbostadsföretagen tagit fram en vägledning kring personuppgiftsbehandling.

 

Kamerabevakning
När hyresvärdar använder kameror för att bevaka flerfamiljshus eller omgivningen utanför huset innebär det att hyresvärden behandlar de filmades personuppgifter.

Fastighetsägarna och Sabo har därför tagit fram en gemensam vägledning för personuppgiftsbehandling vid kamerabevakning.

– Hyresgäster ska kunna känna sig trygga med att deras personuppgifter är skyddade och inte missbrukas. Med våra gemensamma vägledningar skapar vi ett stöd för hyresvärdar att behandla personuppgifter på ett korrekt sätt och samtidigt värna de boendes integritet, säger Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige.

Samarbetsprodukter
– Vägledningarna är samarbetsprodukter. Flera bostadsföretag av olika storlek, såväl kommunala företag som privata, har bidragit på olika sätt med att ta fram vägledningarna. Det har tagit en tid, men innebär att materialet är väl anpassat för branschen, säger Helena Henriksson, jurist på Sabo.

– Man bör dock tänka på att innehållet i vägledningarna kommer att justeras allteftersom rättspraxis utvecklas och att man därför bör vara noga med att använda den senast uppdaterade versionen.

Ersätter tidigare överenskommelser
De två nya vägledningarna ersätter Fastighetsägarnas och Sabos överenskommelse om personuppgiftsbehandling från 2010.

Ladda ned Vägledning för behandling av personuppgifter vid uthyrning och förvaltning

Ladda ned Vägledning för behandling av personuppgifter vid kamerabevakning här

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega