Egen expert på skadedjur gav resultat

Stockholmshems expert på skadedjur Chantelle Small berättar om bolagets framgångsrika arbete och delar med sig av sina bästa råd.

Stockholmshem var 2015 det första svenska bostadsbolaget som rekryterade en egen expert från saneringsbranschen för att komma till rätta med det växande skadedjursproblemet.

– Sen har fler bolag anställt personer som jobbar med samma saker som jag. Men jag är den enda som har den här bakgrunden, säger Chantelle Small, ansvarig för skadedjursfrågor på Stockholmshem.

Populär föreläsare
De senaste åren har hon varit en av de mest efterfrågade föreläsarna på området, inte bara på bostadsbolagen utan också på mässor och konferenser i Sverige och utomlands, samt på socialförvaltningar, hemtjänster och sjukhus.

– Jag har också varit och pratat om det här på Hyresgästföreningen. Efter jag hade gjort det minskade antalet anmälningar och ansökningar om nyttjanderätten, eftersom de fick större förståelse för vilka tider som gäller och hur en vägglussanering fungerar.

Chantelle berättar att när hon anställdes saknades en tydlig strategi.

Nya arbetssätt
– Vi visste att vi hade vägglöss och att det var långa ärenden, men vi hade dålig kontroll på hur mycket skadedjur vi hade. Min första breda instruktion var ”lös problemet”.

Sedan dess har Chantelle infört nya arbetssätt på Stockholmshem och för leverantörer som anlitas. På så sätt har bolaget fått koll på problematiken.

I dagsläget jobbar hon inte så mycket med att åtgärda akuta problem, utan mer strategiskt och långsiktigt.

Kiselgur fungerar
– Jag tittar på hur vi kan förebygga skadedjur i våra befintliga fastigheter och hur vi ska bygga för att förebygga problem. Numera arbetar jag bara med hyresgäster när det är fall som blivit långdragna och av någon anledning inte fungerar.

Chantelle tar upp ett exempel på Stockholmshems förebyggande arbete. Bolaget använder numera en billig och miljövänlig metod för att slippa vägglöss: ett pulver av kiselgur läggs bakom vägglisterna vid renoveringar och i nya lägenheter.

– Vi märker stor skillnad. Vi har inte samma mängd anmälningar och framför allt är ärendena inte lika långdragna. Så vi kommer att behålla den rutinen. I och med det får vi också nöjdare hyresgäster och färre klagomål.

Regeringen måste agera
Varför har problemen med vägglöss ökat så mycket i Sverige?

– Vägglöss-problematiken fortsätter att öka eftersom vi inte har tillräcklig kunskap om detta när vi reser. Vi måste utbilda folk. Min stora käpphäst är att regeringen måste inse vilket stort problem vägglöss är och lyfta det som en samhällsfråga. Då blir det en fråga för hela samhället och inte bara för bostadsbolagen. Annars löser man ingenting.

Under artikeln finner du Stockholmshems information om hur hyresgäster kan minska risken för att få med sig skadedjur hem när de är ute och reser.

– Det finns ganska enkla tips om vad man ska tänka på som jag försöker sprida till alla jag träffar. Då känner jag att jag når fram och har lyckats med någonting.

Topp-listan
Chantelle berättar att Stockholmshems egen statistik visar att vägglöss är det största problemet. Men råttor har gått om kackerlackor och är numera tvåa. Och faraomyror har också ökat och delar tredjeplatsen med kackerlackor.

Chantelle tror inte råttorna har blivit fler, utan bara att de syns mer ovan mark, framför allt i storstäderna där de springer runt på våra uteplatser och lekplatser.

– I storstäderna bygger och spränger vi mer. Jag brukar säga att om någon spränger ditt hus, tror sjutton att du börjar springa omkring som en galning och undra vad som händer. Det är det som händer med råttorna. Vi tycker inte att de ska vara där, men det är ju vi som har tagit över deras miljö och det är vi som inkräktar på dem, inte de som inkräktar på oss.

Men råttorna är inte bara obehagliga, utan ställer också till problem. Till exempel gnager de sönder kablar i sopsugar, vilket skapar stora problem för sophämtningen.

Gel mot kackerlackor
Chantelle berättar att problemen med kackerlackor har minskat tack vare effektivare bekämpningsmetoder.

– Idag använder vi en gel som kackerlackorna äter av. Och den har fått en ny verksam substans som gör att den är mycket effektivare. Det är ingenting man kan köpa och använda, utan den måste användas av professionella aktörer.

Faraomyrorna ökar däremot eftersom de är väldigt svårsanerade. De små guldgula myrorna med svart rumpa är bara 1,5 millimeter långa och ofta ser man dem inte förrän de börjar bli väldigt många.

Miljontals drottningar
– Ett vanligt myrbo har en drottning, men det unika med faraomyrorna är att de har satelitbon med en drottning i varje bo och de lever i symbios med varandra. I ett vanligt rum kan du ha miljontals med bon och drottningar. Det är därför de är svåra att bekämpa. Börjar du spruta kemikalier på dem känner sig drottningarna attackerade, går i försvarsläge och massproducerar arbetare för att kompensera bortfallet.

Faraomyror saneras med en gel som myrorna äter. Gelen gör drottningen infertil och dödar arbetarna, men processen kan ta upp till nio månader.

– Det är en komplicerad process där många hyresgäster upplever att det inte händer någonting. Man måste också vara minutiös med sin städning eftersom myrorna äter allting.

Trivs i smuts
Chantelle betonar att när det gäller alla skadedjur är det jätteviktigt att vara extra noga med städningen.

– Jag brukar säga att inga skadedjur föds i smuts, men de trivs i smuts.

Tidigare användes ofta giftiga kemikalier som DDT vid saneringar av skadeinsekter. Är några av de nya metoderna skadliga för människor?

– De olika typerna av gel är helt ofarliga, men allting måste användas på rätt sätt. Det är jätteviktigt. Man ska inte försöka sanera på egen hand om man har skadedjur, utan man ska alltid använda sig av en professionell firma som vet vad de sysslar med.

Kemisk reaktion
Chantelle berättar att när man använder kiselgur mot vägglöss kompletterar man ibland med en kemikalie som kan vara skadlig för människor.

– Då kan man behöva utrymma bostaden i en eller två timmar eller om man har småbarn kan det vara 24 timmar. Men det informerar saneringsfirman om i så fall. Det är just därför man inte ska sanera själv, säger Chantelle och tillägger;

– Om man till exempel har vägglöss och sanerar själv och det inte fungerar. När man sedan kontaktar en professionell firma kan det vara så att de använder ett medel som krockar med det medel som man har använt själv. Då kan en kemisk reaktion uppstå och det vill vi inte ha.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Så slipper du vägglöss

  • Informera hyresgästerna hur de undviker vägglöss, se ”Att tänka på under semestern / vid resor” nedan.
  • Lägg ut kiselgur i proaktivt syfte för att förhindra att vägglöss blir ett stort problem.
  • Misstänker man att det finns vägglöss är det extremt effektivt att använda vägglus-sökhundar.

Så hanterar du skadedjursproblem

  • Anlita en professionell aktör, försök inte sanera själv.
  • Jobba förebyggande, det tjänar man på.
  • Var extra noga med städningen, skadedjur trivs i smuts.

 

Tidigare artikel om kiselgur: ”Ny metod stoppar vägglöss

 

Att tänka på under semestern/ vid resor

Boende
När du kommer till ditt boende, ställ väskorna i badrummet (innan du gör något annat). Kolla sedan sängen noggrant. Är sängen för tung att lyfta själv eller ligger som i en låda räcker det med att du kollar huvudändan. Lyft på madrassen och kolla om det finns svarta fläckar och/eller kryp. Glöm inte att kolla sömmarna extra noga, vägglöss gömmer sig gärna där. Vik också ner täcket och kolla lakanet efter fläckar. Om du hittar svarta fläckar och/eller blodfläckar har det funnits, eller finns, vägglöss där. Be omgående om ett nytt rum. Sätt dig inte i möblerna/lägg inget på möblerna under tiden du väntar på ett nytt rum. Ta dina väskor och vänta i receptionen.

Förvara sedan inte väskan i, under eller mot sängen. Lägg den gärna upp från golvet och så långt bort från sängen du kan. Tänk också på att inte göra det med handväskan eller påsar med saker du köpt. Packa inte upp, låt allt ligga kvar i väskan under hela resan. När du byter kläder, lägg ner kläderna direkt i väskan igen. Lägg aldrig kläder på stolar, sängen eller dylikt. Tänk på att alltid ha väskan stängd. Detta fungerar inte bara mot vägglöss utan också mot myror, kackerlackor med mera. Du kan också ha väskan stängd och stående så långt bort från sängen som möjligt cirka 50 cm från väggen. Ställ den aldrig direkt mot väggen.

Låt inte telefonen, datorn, paddan etc. ligga i sängen. Lägg dem på ett bord när du inte använder dem. Vägglöss (och andra kryp) kan ta sig in i elektronik.

Shopping
Tänk på att du kan få med dig diverse kryp (baggar, myror, kackerlackor) om du handlar matvaror, kryddor, träsaker etc. Det bästa du kan göra är att frysa det som går när du kommer hem i cirka 5–7 dagar, beroende på storlek. -18 grader under den tiden dödar alla stadier av kryp.

Tänk på att framför allt vägglöss kan finnas i textilier du handlar. Det beror lite på vilket land du är i, i tropiska klimat så lever vägglusen utomhus och kan finnas i mindre butiker. Större kedjor har sällan problem med kryp då deras kvalitetskontroller är rigorösa, men mindre butiker kanske inte har samma kontroll. Lägg det du handlat i en plastpåse som du knyter åt hårt och lägger i ytterligare en påse. När du sedan kommer hem kan du antingen frysa föremålet eller tvätta det. Om du tvättar är det bra att ha så varm temperatur som möjligt, gärna 60 grader, om möjligt.

När du kommit hem
Ställ resväskan i badrummet (duschen/badkaret) och packa upp där. Tvätta allt direkt. Det som inte tvättas bör lämnas i resväskan som i sin tur får stå kvar i badrummet alternativt på balkongen/altanen. Tvätta så varmt som möjligt, gärna 60 grader. Saker som inte kan tvättas i 60 grader kan frysas i 5–7 dagar alternativt torktumlas/torkskåp.

Dammsug ur väskan när den är tom. Om den har ett foder som kan öppnas (dragkedja), öppna den och dammsug även under fodret. Släng sedan dammsugarpåsen på en gång (utomhus). Kan du inte slänga den direkt så kan du frysa den i 5–7 dagar för att sedan slänga den.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega