Ny ofarlig metod stoppar vägglöss

Stockholmshem använder en miljövänlig och billig metod för att slippa vägglöss.

– Tidigare har vi bara jobbat reaktivt efter att problemet med vägglöss har dykt upp. Nu jobbar vi proaktivt för att förebygga. Förhoppningsvis kan det bryta den negativa trenden, säger Chantelle Small, specialist på skadedjursfrågor på Stockholmshem.

Chantelle Small.

Hon berättar att bostadsbolaget i sin nyproduktion i Årstadal söder om Stockholm har börjat lägga in kiselgur innan golvlisterna sätts in i vardags- och sovrum.

Kiselgur är ett mjöl som består av fossilerade alger som levde för tusentals år sedan. Detta naturmaterial bryts i dagbrott och gruvor. Mjölets struktur river upp skadeinsektens skyddande vaxskikt, vilket leder till att ohyran dör av uttorkning.

Ofarlig bekämpning
– Mjölet som vi använder sitter bakom listerna och har evig livstid eftersom det inte dammsugs upp eller blir blött vid städning och förstörs. Metoden har ingen negativ påverkan på människor, husdjur eller miljön i övrigt. Och vägglössen kan inte bli resistenta mot det, säger Chantelle Small.

Hon berättar att fram till 80-talet användes det miljöfarliga insektsgiftet DDT mot vägglöss. När det blev förbjudet gick man över till flytande kemikalier. Problemet med kemikalierna är inte bara att de är ohälsosamma, utan också att vägglöss lätt blir resistenta.

Dör innan de upptäcks
Varje år drabbas 10 000-tals svenskar av vägglöss. Problemet antas framför allt bero på det ökande resandet som gör att fler löss följer med hem i resväskor.

Chantelle Small berättar att om man har ett förebyggande skydd med kiselgur i en lägenhet kan vägglössen dö innan man visste att de fanns där. Så även om vägglössen kommer hem med resväskan kortar det här bekämpningstiden avsevärt.

Den nya metoden kan spara pengar för Stockholmshem.

Bra affär
Det finns flera fördelar med metoden, enligt Chantelle Small. Till exempel minskar kostnaderna för bekämpningen när man inte behöver anlita ett saneringsbolag.

– Om man väger kostnaden för att lägga ut kiselgur mot saneringskostnader och minskad kundnöjdhet om någon får vägglöss vinner vi på det. 130 gram kiselguru räcker till sex rum och kostar ungefär 160 kronor. Men sen kostar det ju att lägga ut det också.

Det är bra kiselgur kan vara på plats redan när första hyresgästen flyttar in. Och ska huset renoveras måste man lägga ut nytt kiselgur.

Nästa steg
– Förhoppningen är att vi ska göra det här i all nyproduktion och renovering, säger Chantelle Small.

Det är inte så komplicerat att lägga ut kiselgur, men det finns en del att tänka på.

– Man kan absolut göra det här själv, men när man lägger ut kiselgur får det absolut inte bli i drivor. Det ska vara ett tunt lager. Man kan vända sig till ett saneringsbolag eller fråga mig, säger Chantelle Small.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Chantelles bästa råd för att stoppa vägglössen

  • Informera hyresgästerna hur de undviker vägglöss, se ”Att tänka på under semestern / vid resor” nedan.
  • Lägg ut kiselgur i proaktivt syfte för att förhindra att vägglöss blir ett stort problem.
  • Misstänker man att det finns vägglöss är det extremt effektivt att använda vägglus-sökhundar.

Frågor till Chantelle

chantelle.small@stockholmshem.se

08-508 39 508

Läs mer om Vägglöss

Att tänka på under semestern/ vid resor (information till hyresgäster)

Boende
När du kommer till ditt boende, ställ väskorna i badrummet (innan du gör något annat). Kolla sedan sängen noggrant. Är sängen för tung att lyfta själv eller ligger som i en låda räcker det med att du kollar huvudändan. Lyft på madrassen och kolla om det finns svarta fläckar och/eller kryp. Glöm inte att kolla sömmarna extra noga, vägglöss gömmer sig gärna där. Vik också ner täcket och kolla lakanet efter fläckar. Om du hittar svarta fläckar och/eller blodfläckar har det funnits, eller finns, vägglöss där. Be omgående om ett nytt rum. Sätt dig inte i möblerna/lägg inget på möblerna under tiden du väntar på ett nytt rum. Ta dina väskor och vänta i receptionen.

Förvara sedan inte väskan i, under eller mot sängen. Lägg den gärna upp från golvet och så långt bort från sängen du kan. Tänk också på att inte göra det med handväskan eller påsar med saker du köpt. Packa inte upp, låt allt ligga kvar i väskan under hela resan. När du byter kläder, lägg ner kläderna direkt i väskan igen. Lägg aldrig kläder på stolar, sängen eller dylikt. Tänk på att alltid ha väskan stängd. Detta fungerar inte bara mot vägglöss utan också mot myror, kackerlackor mm. Du kan också ha väskan stängd och stående så långt bort från sängen som möjligt cirka 50 cm från väggen. Ställ den aldrig direkt mot väggen.

Låt inte telefonen, datorn, paddan etc. ligga i sängen. Lägg dem på ett bord när du inte använder dem. Vägglöss (och andra kryp) kan ta sig in i elektronik.

Shopping
Tänk på att du kan få med dig diverse kryp (baggar, myror, kackerlackor) om du handlar matvaror, kryddor, träsaker etc. Det bästa du kan göra är att frysa det som går när du kommer hem i ca 5-7 dagar, beroende på storlek. -18 grader under den tiden dödar alla stadier av kryp.

Tänk på att framför allt vägglöss kan finnas i textilier du handlar. Det beror lite på vilket land du är i, i tropiska klimat så lever vägglusen utomhus och kan finns i mindre butiker. Större kedjor har sällan problem med kryp då deras kvalitetskontroller är rigorösa men mindre butiker kanske inte har samma kontroll. Lägg det du handlat i en plastpåse som du knyter åt hårt och lägger i ytterligare en påse. När du sedan kommer hem kan du antingen frysa föremålet eller tvätta det. Om du tvättar så är så varm temperatur som möjligt, gärna 60 grader, om möjligt.

När du kommit hem
Ställ resväskan i badrummet (duschen/badkaret) och packa upp där. Tvätta allt direkt. Det som inte tvättas bör lämnas i resväskan som i sin tur får stå kvar i badrummet alternativt på balkongen/altanen. Tvätta så varmt som möjligt, gärna 60 grader. Saker som inte kan tvättas i 60 grader kan frysas i 5–7 dagar alternativt torktumlas/torkskåp.

Dammsug ur väskan när den är tom. Om den har ett foder som kan öppnas (dragkedja), öppna den och dammsug även under fodret. Släng sedan dammsugarpåsen på en gång (utomhus). Kan du inte slänga den direkt så kan du frysa den i 5–7 dagar för att sedan slänga den.

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega