Vägglöss – statistik län för län

Saneringar av vägglöss minskar i Sverige för första gången sedan 2014. Men i några län ökar problemet fortfarande, enligt Anticimex statistik.

De senaste åren har antalet saneringar av vägglöss stadigt ökat i landet, men nu är trenden bruten. Anticimex genomförde 6 procent färre vägglussaneringar 2018 jämfört med året innan.

Minskningen kan bero på ökad medvetenhet och förebyggande åtgärder. Saneringarna ökar dock i 9 av 21 län, skriver Anticimex. (Se länk till regional statistik under artikeln)

Vägglöss är numera ett vanligt förekommande problem i Sverige. Från att för tio år sedan inte sanera vägglöss alls har Anticimex saneringar ökat med mellan 5 och 20 procent varje år under den senaste femårsperioden.

Är trenden bruten?
– Anledningen till att saneringarna minskat i år beror förmodligen på bättre och effektivare saneringsmetoder. En annan anledning är att man är mer medveten om problematiken idag och man anlitar oss i större utsträckning i förebyggande syfte, innan problemen tagit fäste. Vi vet dock inte om den nedåtgående trenden håller i sig, det får vi se när vi stänger 2019, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Anticimex genomförde 16 359 saneringar under 2018, vilket var en minskning med 6 procent jämfört med 2017. Å andra sidan gjordes 11 988 saneringar 2014 vilket innebär att saneringarna ökat med 36 procent under en femårsperiod.

Lokala skillnader
Det finns stora lokala skillnader runt om i Sverige, enligt Anticimex regionala statistik.

De tre länen där saneringarna minskade mest 2017–2018 är Örebro, Jämtland och Västernorrland. De tre länen där saneringarna ökade mest var Västmanland, Gotland och Jönköping.

Nedan finner du Anticimex tips på vad man som privatperson kan göra för att slippa få med sig vägglöss hem från resan. Där hittar du också länken till en kort film med tips om vägglöss.

Källa: Anticimex

 

Statistik över antal saneringar i olika län som Anticimex utfört 2014-2018

 

Tips innan resan

  • Packa i rätt sorts väska. Välj en med hårt skal som plast eller metall, och undvik resväskor tillverkade av tyg.
  • Ta reda på hur vägglusen ser ut, så du kan skilja den från andra småkryp som många misstar för vägglus.

Tips för att undvika vägglöss på resan

  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
  • Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten

  • Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
  • Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

 

Mer information om vägglöss – bett, symptom och sanering

Kort tipsfilm om vägglöss

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega