Floyd och Vilja hittar vägglöss

Floyd och Vilja hjälper Mimer att lokalisera vägglöss. Foto: Ute Ruegg

Bostadsbolaget Mimer i Västerås tar nya grepp för effektivare bekämpning av vägglöss.

Vägglöss skapar obehag och ger stora besvär hos den som drabbas. I samband med att fallen av vägglöss har ökat i Västerås och Sverige ställer Mimer om sin organisation och rutiner för att möta utmaningen.

Bostadsbolaget jobbar aktivt med att hitta nya sätt att bli av med skadedjuren, bland annat med hjälp av hundarna Floyd och Vilja.

Flera fördelar
Tillsammans med sina hundförare har Floyd och Vilja, från företaget Vilson, hjälpt Mimer att lokalisera vägglöss i några av sina drabbade lägenheter.

Hundarna har bidragit till att Mimer snabbare hittat vägglöss, men även kunnat bekräfta att lägenheter är färdigsanerade och därmed lusfria.

Tidigare bekämpning
– Det var väldigt spännande och otroligt fascinerande att se hundarna arbeta. De har möjliggjort för oss att hitta vägglöss på ett tidigt stadie, vilket gör att vi kan sätta in bekämpning i ett tidigare skede, säger Desirée Rolfsson som är kvartersvärd på Mimer.

Vägglöss är i dag ett problem i hela landet, framförallt i storstäderna. I Västerås saneras flera fall av vägglöss varje månad.

Ny skadedjurssamordnare
– Från och med årsskiftet har vi en skadedjurssamordnare som kommer att arbeta heltid med detta. Vi ändrar även våra rutiner så att hyresgästen har kontakt direkt med oss istället för vår saneringsfirma. Det är viktigt att våra hyresgäster känner att vi bryr oss och att vi gör allt vi kan för att hjälpa dem, säger Gustav Hanstad, fastighetschef på Mimer.

Att anmäla i tid är viktigt för att minimera spridning av skadedjuren. Därför uppmanar Mimer alla sina hyresgäster att höra av sig så fort man misstänker skadedjur i sin lägenhet. På så sätt kan Mimer snabbt sanera för att undvika förökning och spridning.

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega