Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från BIM Alliance

Uppsalahem delar med sig, här och på stora BIM-dagen

Åsa Engström är IT- och digitaliseringschef på Uppsalahem. Deras mål är att bli det bästa bostadsbolaget och då spelar digitala lösningar en stor roll. Här delar hon med sig av sina insikter – och missa inte när hon talar på Stora BIM-dagen i april.

Uppsalahem var tidigt ute med att använda olika tekniska system inom förvaltningen. I 20 års tid har man haft ett fastighetssystem och man har arbetat med IMD sedan 2005. Dessutom var man tidigt ute när det gäller uppkoppling till sina undercentraler, vilket gjorde det möjligt att koppla upp ny typ av teknologi i fastigheterna.

Man har genomgått flera tekniska språng och datoriserat fler och fler delar i förvaltningen. Numera pratar man självklart om digitalisering snarare än om datorisering.

– Uppsalahem har alltid varit ett bolag som har jobbat med utveckling och innovation. Vi är nyfikna, det är en del av vår kultur, säger Åsa Engström, IT- och digitaliseringschef på Uppsalahem.

Vilka utmaningar har ni haft i ert digitaliseringsarbete?
– Den återkommande utmaningen är att samla alla kring det nya. Vi är ju vanemänniskor och vi tar till oss förändring på olika sätt.

Har du tips på hur man bäst implementerar digitalisering i organisationen?
– Digitalisering kan upplevas som abstrakt för många. Vad är IoT egentligen? Vad kan sensorn, en liten plastgrej på väggen, leda till i praktiken? Det gäller att hitta ett behov ute i förvaltningen och se om det finns möjlighet att lösa det med hjälp av digitala redskap. Kroka arm med behovsägarna och lös problemet! Sedan kommer det att sprida sig som ringar på vattnet och fler blir positivt inställda – visa att digitalisering kan lösa verkliga och konkreta problem.

Har du exempel på det hos er?
– Ja, vi har ett fint exempel där en av våra fastighetstekniker hade en idé om att använda sensorer i ett stort elrum, där det ofta förekom läckage. Vi kunde plocka upp behovet och lösa det med en sensor. Nu kan vi övervaka fukten och läckagerisken i det här rummet. Det sparar oss jättemycket tid och våra hyresgästers pengar. Nu sprider sig ordet om att vi kan använda smart teknik i våra fastigheter för att förebygga och undvika skador.

Uppsalahem är med i BIM Alliance och får tillgång till ”Nationella riktlinjer för kravställning av digital information”, hur använder ni det verktyget?
– Tanken är att vi ska använda oss av det i samband med nya beställningar. Vi har sett ett behov av att samla ihop den här typen av kravställningar så att vi har ett enhetligt sätt att kommunicera med entreprenörer och andra aktörer som vi samverkar med. Vi vill på ett enkelt och transparent sätt kunna förmedla hur vi ser på digital information och hur vill dela den.

– De Nationella riktlinjerna bygger ju på en gedigen samling av olika typer av standarder och vi tror att vi kan förlita oss på klokskapen som finns där. Varför uppfinna hjulet när det faktiskt redan finns en bra mall? Det är långt mycket bättre att göra lika som många andra och om vi sedan har behov av små avsteg då kan vi lägga mer tid och fokus på att utveckla just det.

Vad är målsättningen nu, med det fortsatta digitala arbetet?
– Vi som bolag har ambitionen att bli det bästa bostadsbolaget. Vi har fyra långsiktiga målområden som är kund, ekonomi, medarbetare och klimat. Den digitala transformationen är en del i det. Jag är övertygad om att det kommer ännu fler effektiviseringar och smarta saker som gör att vi kan fokusera på att skapa verkligt värde för våra hyresgäster och befria tid internt som gör att vi kan bli det bästa bostadsbolaget.

På Stora BIM-dagen, som arrangeras av BIM Alliance den 25 april, kommer Åsa Engström att hålla ett föredrag om Uppsalahems hållbarhetsmål med hjälp av digitalisering. Där kommer hon att ta upp frågeställningar om hur en datadriven organisation både kan leda till en mer effektiv och lönsam fastighetsförvaltning och samtidigt leda till att nå framtida hållbarhetsmål samt hur målsättning kring digitalisering och hållbarhet kan samverka för att möta en omvärld och bransch i förändring.

Vad hoppas du att åhörarna får med sig från din föreläsning?
– Man inte ska underskatta drivkraften i att faktiskt komma igång och komma framåt. Frågorna är komplexa och man fastnar ofta i att vilja veta i förväg innan man tar första steget. Börja smått, sätt ett mål så ni har en riktning och lär er under processens gång. Jag tycker att vi på Uppsalahem har lyckats väldigt bra med att våga börja i någon ände. Sedan är vi lika modiga i att utvärdera, anpassa och göra bättre. Ledordet för oss är att jobba med ständig utveckling och inte ha långbänkar och funderingar. Vi testar och ser om det funkar. Vi är som sagt nyfikna i vår kultur.

Stora BIM-dagen

Välkommen till årets mötesplats för dig som arbetar med digitalisering och BIM. Här får du både konkreta tips och inspiration i ditt arbete med att stödja din organisations digitala resa. Lyssna på branschexperter och visionärer som delar med sig av sina insikter om virtuella världar och digitala tvillingar, och hur dessa teknologier transformerar bygg- och infrastruktursektorn.

När: 25 april kl. 12.00-17.00 därefter mingel fram till kl. 18.30
Plats: 7A Posthuset, Vasagatan 28, Stockholm
Arrangeras av: BIM Alliance

Läs mer och anmäl dig här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega