Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från BIM Alliance

AI Arena – till stor nytta för dig som förvaltare

På ett av årets AI Arena seminarier deltog Hadi Ilani från Akademiska Hus, Johan Bergman från DataEdge, Carl-Johan Kokacka från Myrspoven och Ulf Näslund från Vasakronan.

AI Arena är en samlingsplats för aktörer inom branschen som har intresse i den digitaliserade framtiden. Här knyter vi ihop trådarna när det gäller vad artificiell intelligens (AI) kan göra för att förenkla och stödja dig i förvaltningsarbetet.

Hos AI Arena får du kunskap och idéer om hur AI möjliggör en hållbar samhällsutveckling och dessutom får du kontakter som hjälper ditt bolag att gå från ord till handling.

– Jag tänker att vi behöver en sådan här mötesplats, lite som ett klassrum, där vi kan knyta ihop saker inom AI, säger BIM Alliances VD Susanne Nellemann Ek.

Förutom en informativ och matnyttig hemsida där man kan hitta goda exempel och ta del av en stor kunskapsbank finns även en podd. Dessutom har AI Arena fysiska seminarier och träffar där likasinnade möts för att ta del av varandras erfarenheter.

I höst startar lanseringen av den nya tjänsten AI-klivet som ger företag konkret stöd i att komma i gång med att utforska möjligheterna med AI-teknik i den egna verksamheten – från uppstart till uppskalning. AI-klivet innefattar stöd i fyra steg: kompetenssteget, projektskaparsteget, genomförandesteget och uppskalningssteget. Allt med fokus på att bygga kompetens i den egna organisationen.

AI för befintliga bestånd
På ett av årets AI Arena seminarier berättade till exempel Ulf Näslund från Vasakronan, Hadi Ilani från Akademiska Hus, Carl-Johan Kokacka från Myrspoven och Johan Bergman från DataEdge om ett projekt där man ville applicera AI i befintliga fastighetsbestånd. Idén var att ta fram en lösning för att effektivisera fastighetsdrift och energiarbetet utan att behöva investera i en mängd sensorer ute i byggnaderna, så som man ofta gör vid nybyggnationer.

Inom projektet tog man fram en AI-modell som utifrån en huvudmätare och ett mindre antal befintliga sensorer i en fastighet kan beräkna eller prediktera undermätare där det faktiskt inte finns någon mätning. Resultatet blev att man kunde följa energiflöden utan att hela huset var uppkopplat med sensorer.

– Prototypen är lovande, men behöver tränas och valideras på flera fastigheter för att kunna skalas upp i full produktion, berättade den fyrhövdade skaran från scenen.

Allmännyttans nytta av AI
Förutom de fysiska träffarna erbjuder AI Arena även webbinarium, som är möjliga att se i efterhand. I ett av de senare berättar Carl Ståhle, Digitaliseringsexpert på Sveriges Allmännytta om hur fastighetsförvaltningen kan ha nytta av AI. Den hjälper förvaltningen att ha koll på sina data och sina system för att kunna effektivisera.

– Det är viktigt att ta kontroll över sina data och även ha förmåga att dela med sig av den till andra aktörer. Därför måste vi ha strukturerade data med gemensamma standarder i fastighetsbranschen. Det är först när man delar och kan jämföra sig med andra som man kan få skalfördelar och lära sig av varandra.

3 lager av AI-mognad
Inom Allmännyttan har man försökt hjälpa och bygga upp AI-kännedomen hos sina medlemmar. Carl Ståhl berättar om tre lager av AI-mognad och insikt:

  1. Man arbetar datadrivet och delar data genom att jobba med öppna standarder.
  2. Vi delar in medlemsbolagen i grupper som får utforska egna områden. Det gör att varje enskilt bolag inte behöver vara i framkant inom alla områden utan man delar med sig av erfarenheter.
  3. Vi öppnar upp för att Allmännyttans bolag ska finna nya, smarta lösningar inom proptech-industrin och vi satsar på matchmaking mellan dessa.

Transparens
Precis som Carl Ståhle förespråkar öppenhet bekräftar Susanne Nellemann Ek vikten av transparens. AI Arena leds och utvecklas av organisationerna BIM Alliance, Geoforum Sverige och IQ Samhällsbyggnad.

– Det som skapas på AI Arena, det är tillgängligt för alla och inget som låses in. Det som utvecklas och görs här ligger i medlemmarnas och branschens händer. Det är inte i en kommersiell aktör som sköter utvecklingen.

Susanne Nellemann Ek hälsar alla som är intresserade att bli medlemmar och till kommande evenemang. Läs mer här

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega