Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Sveriges Allmännytta

9 av 10 bostadsföretag samverkar mot brott

Nästan nio av tio bostadsbolag samverkar med andra för att förebygga brott och öka trygghet. Det visar en enkät bland Sveriges Allmännyttas medlemsföretag. – För att lyckas är det avgörande att samverka med andra, säger boendeexpert Lena Liljendahl.

Lena Liljendahl

Bland de närmare 200 bostadsföretag som har svarat på enkäten medverkar 88 procent i samverkan för att öka trygghet och förebygga brott. Samverkan sker oftast tillsammans med polisen och kommunernas förvaltningar, framför allt socialtjänsten. Det är också vanligt att samverka med andra fastighetsägare, lokala brottsförebyggande råd och Hyresgästföreningen.

– För att komma åt komplexa samhällsutmaningar så krävs samverkan mellan flera aktörer. Det är inte alltid lätt, men det verkar vara den enda möjliga vägen framåt, säger Lena Liljendahl, boendeexpert på Sveriges Allmännytta och författare till vägledningen Samverkan i bostadsområden.

– När vi går samman med andra öppnar vi för fler perspektiv, får mer kraft och finner nya lösningar. Tillsammans kan vi göra mer än var och en för sig.

Möten med polisen och kommunen
Ett flertal av företagen i enkäten deltar i samverkansformen EST (effektiv samordning för trygghet). Den innebär att så kallade avvikelser, som till exempel skadegörelse eller misstänkt droghandel, rapporteras in i ett system. Lägesbilden analyseras sedan på regelbundna möten tillsammans med exempelvis polisen och kommunen.

– Det gäller självklart att välja den samverkansform som passar bäst lokalt, i just det område där man vill vända den negativa utvecklingen, säger Lena Liljendahl.

Åsa Schelin

Många konkreta åtgärder
Bostadsbolagen ger i enkäten även många exempel på konkreta insatser och åtgärder: trygghetsvandringar, ronderingar, närvarosensorer i allmänna utrymmen, ordningsvakter, natt- och kvällsvandringar, aktiviteter för barn och unga, gårdsträffar, trygghetsjour och mycket annat.

– Med gemensamma krafter kan vi vända negativa spiraler i våra bostadsområden till framtidstro. Alla behöver ju få känna trygghet där de bor, säger Åsa Schelin.

Text: Anita Snis

Konferens: Trygghet och säkerhet i bostadsområden

Är du intresserad av bostadsföretagens roll i det brottsförebyggande arbetet? Vill du byta erfarenheter med andra? Välkommen till vår konferens Trygghet och säkerhet i bostadsområden i Gävle 18–19 april!

Läs mer och anmäl dig här.

Det här tyckte några av deltagarna var bäst på förra årets konferens:
”Jättebra konferens, var precis rätt forum för oss i förvaltningen.”
”Mycket bra innehåll, väl avvägda föredrag och studiebesök.”
”Känns bra att få tid att samtala och knyta kontakt med kollegor från hela Sverige.”

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega