Partnertext från Planima

Energieffektivisering handlar om organisation – inte teknik!

Energieffektivisering är kanske det viktigaste för fastighetsägare just nu. Men det svåra är inte att hitta energibesparingar genom tekniska lösningar. Nej, det är att ändra arbetssätt så att energieffektivisering blir en naturlig del av allt ni gör.

Rusande energipriser, nya EU-regler och hållbarhetskrav från både hyresgäster och finansiärer har snabbt gjort energieffektivisering till en överlevnadsfråga. Detta har branschen insett och frågan är inte OM utan NÄR fastighetsbestånden måste effektiviseras.

De flesta fastighetsägare jag träffar jobbar därför redan idag med energieffektivisering i någon form. Tyvärr ser jag att många har fastnat i komplicerade implementeringsprojekt och tekniska detaljer, vilket lett mig fram till en insikt:

Framgångsrik energieffektivisering handlar främst om strategi och organisation, inte teknik!
Det är helt enkelt först när energifrågan tillåts vara en naturlig del av kärnverksamheten som ni kan skörda de riktigt stora värdena. Men vägen dit kan verka komplicerad. Därför har vi på Planima skapat en enkel 5-stegs guide som hjälper dig att komma igång med energieffektiviseringsarbetet på riktigt!

1. Planera och budgetera
För att lyckas med energieffektivisering behöver hela organisationen delta i arbetet. Detta kräver att ni har bra verktyg och processer för att planera, prioritera och budgetera allt som ska göras i hela beståndet.
Många kallar detta “underhållsplanering”, men det är fritt fram att kalla det energiplanering eller hållbarhetsplanering om det känns bättre i sammanhanget! Oavsett benämning så är det viktiga att hela bolaget har en tydlig process för att planera och budgetera. Om energieffektivisering inte lyfts in i planeringen blir det ofta väldigt svårt att få tillräcklig hög prioritet i frågan.

2. Beskriv nuläge och mål
När ni har en process och verktyg för planeringen på plats så behöver ni se var ni står och vart ni vill ta er. Detta gör ni genom att sätta etiketter för Nuläge och Mål på varje Fastighet och Byggnad. Ett vanligt sätt är att använda energiklasser, energiförbrukning eller miljöcertifieringar.

När ni har satt Nuläge och Mål kan ni enkelt hitta de fastigheter med störst potential för energibesparingar och prioritera på ett objektivt sätt. Det går också att översätta varje Mål till vilken energibesparing som krävs och därmed också vilka åtgärder som kan vara lämpliga.

3. Välj åtgärder
Jag inleder med en varning, för här går många bort sig: alla tekniska detaljer och analyser i detta steg ska absolut inte lyftas in i övergripande planering och budget.

Eftersom detta område utvecklas fort och kräver så många olika kunskapskällor, kompetenser och specialiserade verktyg är det lurigt att försöka trycka in det i samma verktyg som planering och budget. Dessutom blir detaljnivån i planeringen alldeles för hög om vi tar med varenda liten kalkyl eller CO2-siffra.

Ett smartare sätt är att ha ett separat “kunskapsbibliotek” och process för hur ni hittar vilka energibesparande åtgärder som ska göras. De 4 vanligaste metoderna för att hitta åtgärder:

  • Intern kompetens
  • Extern kompetens
  • Digitala verktyg
  • Färdiga metoder/checklistor

När ni hittat rätt åtgärder så lägger ni in dem i planeringen med estimerad kostnad.

4. Genomför
Dags att sätta planen i verket! Välbeprövade lösningar med säker besparingspotential kan ni rulla ut i hela beståndet samtidigt – eller i den takt som organisationen mäktar med.

De lite mer otestade sakerna är dock bättre att pilot-testa först, gärna på en eller ett fåtal byggnader för att därefter mäta hur utfallet blev. Vid positivt resultat kan ni planera in genomförande på flera byggnader, annars gå tillbaka till steg 3 och hitta alternativa lösningar.

5. Följ upp och uppdatera
För att veta om ni rör er mot uppsatta mål och om genomförda åtgärder ger förväntade besparingar så måste ni kontinuerligt mäta energiförbrukningen. Här finns många smarta tekniska lösningar för allt från mätning till visualisering och som tur är har de flesta fastighetsägare redan bra lösningar på plats för detta ändamål.

När ni analyserat utfallet så är det dags att justera planering och budget, minst en gång per år men gärna kontinuerligt under året så hela organisationen alltid har en uppdaterad planering att styra verksamheten utifrån.

Vill du ha hela guiden, med konkreta tips och exempel för varje steg? Läs den kompletta guiden för energieffektivisering här!

Anton Klintenberg,
har över 15 års erfarenhet inom fastighetsbranschen bland annat som VD för konsultföretag inom byggprojektledning och nu medgrundare och CFO på Planima, ett webbaserat planeringsverktyg för fastighetsunderhåll.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega