Nya lagar 2024 som påverkar fastighetsägare

1 januari 2024 börjar flera nya lagar gälla som påverkar fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Här sammanfattar Fastighetsägarna de nya reglerna som gäller för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.


Matavfall ska sorteras ut separat
Från och med första januari 2024 blir det obligatoriskt att sortera ut matavfall från hushåll och verksamheter. Fastighetsägare ansvarar bland annat för att ordna kärl för matavfall. Om du inte är i gång med matavfallssorteringen i din kommun rekommenderar vi att vända sig till respektive kommun för att ta reda på mer information.

Läs mer om avfallshantering

Kommunerna får ansvar för förpackningsinsamling
Kommunerna får 2024 ansvar för insamling av förpackningar från hushåll genom fastighetsnära insamling eller lättillgängliga insamlingsplatser. Kommunerna har till 2027 på sig att bygga ut den fastighetsnära insamlingen. Det är upp till varje kommun att bestämma hur man vill hantera insamlingen av förpackningsavfallet mellan 2024 och 2027.

Läs mer om förpackningsinsamling

Ordningsvakter får utökade befogenheter
Den 1 januari 2024 träder en ny lag och förordning om ordningsvakter i kraft. Ordningsvakter får utökade befogenheter och ett bredare ansvarsområde. Befogenheter inkluderar möjligheten att transportera vissa omhändertagna personer, genomföra kroppsvisitationer i identifieringssyfte och förstöra beslagtagen alkohol om dess värde är obetydligt. För att använda ordningsvakter krävs tillstånd som måste sökas hos polisen.

Läs mer om tillstånd och nya befogenheter hos ordningsvakter

Nya krav på hållbarhetsredovisning införs successivt
Från och med årsskiftet införs nya krav på hållbarhetsredovisning för stora företag i enlighet med EU-direktivet om hållbarhetsredovisning (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD). CSRD ersätter EU-direktivet om rapportering av icke-finansiell information (Non Financial Reporting Directive, NFRD) och årsredovisningslagens krav på hållbarhetsrapportering. Kraven gäller för stora företag som är börsnoterade och har mer än 500 anställda, och dessa krav kommer successivt att utvidgas under 2025 och 2026 för att inkludera fler företag.

Läs mer om CSRD och krav på hållbarhetsredovisning

Digitala stämmor blir möjliga
Från 1 januari 2024 blir det möjligt för bostadsrättsföreningar att hålla stämmor helt digitalt utan fysisk närvaro. För bostadsrättsföreningar som vill gå över till helt digitala stämmor krävs dock en stadgeändring.

Läs mer om de nya möjligheterna för digitala stämmor.

Underhållsplan blir obligatoriskt i nya bostadsrättsföreningar
Vid årsskiftet träder ändringar i bostadsrättslagen i kraft som påverkar nya bostadsrättsföreningar, såväl i nyproduktion som ombildningssituationer. Ändringarna innebär att ekonomiska planer, som upprättas främst när nya bostadsrättsföreningar bildas och huset byggs, ska innehålla en underhållsplan som sträcker sig 50 år framåt. Dessutom införs nya krav på de intygsgivare som ska granska den ekonomiska planen, vilket syftar till att säkerställa opartiskhet hos intygsgivarna.

Läs mer om Proposition Tryggare bostadsrätt

En tilläggsskatt för bolag i stora koncerner införs
Den 1 januari 2024 träder lagen om tilläggsskatt i kraft. Det är ett internationellt regelverk om så kallad global minimibeskattning som har tagits fram av organisationen OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), som också blivit bindande EU-rätt genom direktiv. Lagstiftningen innebär ett krav på att stora koncerner ska betala minst 15 procent effektiv bolagsskatt. Om den effektiva beskattningen av koncernen understiger 15 procent måste mellanskillnaden erläggas som en tilläggsskatt. Reglerna syftar till att motverka att koncerner etablerar bolag i lågbeskattade länder för att sänka sin bolagsskatt. Reglerna träffar även rent nationella koncerner.

Läs propositionen Tilläggsskatt för företag i stora koncerner.

Källa: Fastighetsägarna

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega