Kommunerna tar över insamlingen av hushållsförpackningar 1/1 -24

Foto: Jenny Brolin/FIT

Den 1 januari 2024 tar Sveriges kommuner över insamlingsansvaret för hushållens förpackningar och FTI avvecklas. FTI har överfört sin samlade erfarenhet till kommunerna för att skapa förutsättningar för en smidig övergång.

Grunden till förändringen är det regeringsbeslut om en ny förpackningsförordning som kom sommaren 2022. Förordningen syftar framför allt till att öka återvinningen av förpackningar, och en följd av det är att kommunerna nu tar över insamlingsansvaret för hushållsförpackningar. Det innebär en stor förändring, sett till den komplexa och omfattande logistiken bakom förpackningsinsamlingen, men förhoppningen är att återvinnarna inte ska märka av förändringen, skriver FTI i ett pressmeddelande.

Vända sig till Kommunen med ärenden
Från den 1 januari 2024 är det alltså till kommunen eller det kommunala avfallsbolaget som privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare ska vända sig med ärenden och frågor som gäller insamlingen av hushållsförpackningar.

– Övergången kommer i praktiken att ske över en natt under jul- och nyårsfirandet, som utgör den mest insamlingsintensiva perioden på hela året. Det ställer höga krav på kommunernas planering och förberedelser, säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI.

Kommunerna är väl förberedda
Sedan regeringsbeslutet sommaren 2022 har FTI haft ett nära samarbete med Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, i syfte att underlätta för och stötta kommunerna i övertagandet.

– För att skapa goda förutsättningar för en fortsatt hög insamling och högre återvinningsgrader, har vi valt att vara generösa och transparenta med hur vi har arbetat. Vi har delat med oss av de erfarenheter och insikter som vi har samlat på oss under närmare 30 år. Kommunerna har fått ta del av statistik, guider, rutiner, kommunikationsmaterial och annan stödjande dokumentation. Vi upplever att det har tagits emot väl och att kommunerna är väl förberedda, säger Malin Ryding.

Läs mer om vad Förvaltarforums Expert Patrizia Finessi säger om saken.

Källa: FTI Förpackningsinsamlingen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega