Den digitala förvaltningen måste samspela med hela affären

Övre raden fr vä: Erika Eckestad, Stångastaden, Mikael Boman, Brightech Security. Undre raden fr vä: David Janson, Mariehamns stad, Maria Gillström, Danfoss Leanheat och Marielle Forstadius, Einar Mattsson

För första gången arrangerade Förvaltarforum seminariet Framtidens Digitala Förvaltning. Det blev riktigt bra uppslutning med över 250 deltagare vilket visar på det stora intresset för frågan. Vi ville veta vad några av gästerna fick med sig från dagen.

Vad tar du med dig från dagens föreläsningar?

Erika Eckestad, Stångastaden
– Lärdomen jag tar med mig efter seminariet är att du måste börja från grunden, göra det ordentligt och titta på helheten. Allting samspelar med varandra – tekniken, medarbetarna och kunderna. Jag tror att det är en framgångsfaktor, att man inte missar någonting.

– Vi måste titta på behovsperspektivet, både för kunderna och våra interna behov så att man inte springer på en lösning och gör saker som inte får den effekt vi önskar.

Mikael Boman, VD på Brightech Security
– Det jag tar med mig är att det verkar finnas en gemensam förståelse för att fastighetsbranschen ligger efter med digitaliseringen. Den måste in i hela affärsutvecklingen, inte bara i enstaka spår. Man måste ur silo-tanken och börja med öppna system, gemensamma eller öppna API:er som gör att man kan samarbeta över flera plattformar. Det gäller kunder, konkurrenter och leverantören emellan, för att kunna komma ikapp.

David Janson, fastighetschef på Mariehamns stad på Åland
– Digitaliseringen är komplex. Vi verkar i en ganska traditionell bransch som försöker ta sig in i framtiden och modernisera sig. Vi är en väldigt liten aktör, så vi för oss gäller det att hämta inspiration härifrån och se hur de större aktörerna jobbar kring det här. Vi förstår att det finns ingen färdig formel för någonting.

– En annan sak är också att vi förvaltar offentliga byggnader som skolor, dagis och äldreomsorg. Vi hanterar felanmälningar och önskemål, men vi kanske inte är så bra på att fråga våra kunder och hyresgäster, om hur de upplever lokalerna de verkar i. Vi skulle absolut kunna ta hjälp med att scanna av kundnyttan och kundernas behov.

– Sen tror jag att man behöver titta på digitalisering i hela Mariehamns stad. Fastigheterna är en stor och viktig del, det kanske största ekonomiska värde vi har, men det finns ju andra mjuka värden som också kan komma till nytta. Då behöver man ha ett helhetsgrepp på digitaliseringen för hela Mariehamns.

Maria Gillström, Danfoss Leanheat
– Jag har lyssnat på alla föredrag och det har varit väldigt, väldigt spännande. Det är roligt att få höra olika perspektiv och utmaningar genom olika talare. Spontant känns det som att alla har samma budskap; att lösningarna och modellerna finns men det finns en tröghet som vi måste övervinna i fastighetsbranschen. Det bekräftar min känsla av frustration, att man vill framåt och skala upp för att spara pengar och energieffektivisera. Vi vill alla komma vidare.

Marielle Forstadius, Einar Mattssons fastighetsförvaltning
– Jag har fått med mig massor. Att hela organisationen behöver jobba med det här, det kan inte bara vara enskilda personer, utan man måste jobba med ett helhetsgrepp. Vi är flera stycken från bolaget här och vi har redan börjat diskutera hur vi ska tänka, vad vi kan förändra och bli bättre på. Vi har kommit en bit på vägen med vår digitalisering, men vi kan absolut bli mycket, mycket bättre.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega