”Jobbar med superhjältar”

HSB, Einar Mattsson och nu Familjebostäder. Ilnaz Nashri Carlsson firar tio år som fastighetsförvaltare och ångrar inte för en sekund sitt yrkesval. Som områdesansvarig leder hon stolt sitt team i Tensta/Västerort. Studierna i etnologi ser hon som en stor tillgång i sitt jobb – det mellanmänskliga mötet är minst lika viktigt som att ge husen den kärlek de behöver.

 

Vilken är den främsta anledningen till att du valde förvaltaryrket, och Newton?
– En väldigt förvirrad tjej som verkligen ville studera valde till slut att gå på KY-mässan. Där träffade jag rektorn som frågade vad jag var ute efter för utbildning. Jag svarade att jag behöver ett arbete där jag får ta många beslut och gärna vill ha många bollar i luften, för annars finns det en risk att jag tröttnar på arbetet. Han sa att ”då tror jag att du har kommit helt rätt för det som Newton kan erbjuda på förvaltarutbildningen”. Jag tog honom på orden, sökte och kom in.

Hade han rätt..?
– Ja, jag ångrar inte en sekund att jag valde detta yrke, det ger möjlighet att arbeta mycket brett och samtidigt med människor och är ett yrke som jag aldrig kommer att tröttna på.

Du har gedigen erfarenhet från flera bolag och har precis passerat tio års-strecket som förvaltare, grattis! Vad är bra fastighetsförvaltning för dig?
– Men det känns helt fantastiskt att kunna säga att jag har arbetet som förvaltare i tio år! Fastigheter behöver kärlek och så är det alltid. Vi måste som förvaltare kunna se vad behoven är och lägga en långsiktig underhållsplan, så at vi inte behöver ”släcka bränder”. En underhållsplan är verkligen A och O i min roll.

Utöver förvaltarutbildningen på Newton har du läst Europaprogrammet på Södertörns högskola, med inriktning etnologi, som kan beskrivas som ”läran om folk”. Vad har du tagit med dig därifrån? Mötet med människor är ju en stor del av yrket, likväl som själva byggnaderna..?
– Ja, precis som du nämner så gav min utbildning mig väldigt mycket nytta att med mig i rollen som förvaltare där man i sin vardag har mycket kontakt med medarbetare, kollegor samt hyresgäster med olika typer av utmaningar och som man själv ska hantera. Vi alla människor är olika och man lär sig nya saker om hur människor fungerar varje dag.

Du har började på HSB, som är en kooperativ organisation, sen blev det Einar Mattsson, Stockholms största privata ägare av hyresbostäder och nu allmännyttiga Familjebostäder. Vilken bredd, hur har den yrkesresan varit?
– Ja, precis. Under min sista praktik på HSB blev jag erbjuden en förvaltarroll och tack vare en bra ledare, Leif Lindqvist, vågade jag hoppa på och börja min karriär. Det var tufft måste jag säga, att arbeta med styrelser som tjej och ung. Det var en utmaning att få styrelsen att tro på mig som deras förvaltare. Men när jag efter några år valde att prova på hyresrätter och sa upp mig fick jag en sådan uppskattning från alla styrelser som jag arbetat med. Jag fick väldigt bra feedback om mitt professionella bemötande, vilket gjorde mig väldigt stolt.

– På Einar Mattsson började jag att förvalta hyresrätter och lokaler, vilket utvecklade mig i min roll som förvaltare. Där är man stolt över sina fastigheter och man tar väl hand om dem. Jag lärde mig att ta fram bra underhållsplaner samt driva projekt och där fick jag även vara med om min allra första ROT*. Efter sex år valde jag ändå att byta till Familjebostäder för att utvecklas ytterligare, mestadels i min ledarroll.

– I dag har jag ett team där jag har personalansvar och här utvecklas jag verkligen i mitt ledarskap. Jag är stolt över att säga att jag jobbar som chef på Familjebostäder, för det här är ett bolag som utvecklar ledare helt i mina värderingar, som jag står för. Vi är ett stort team har väldigt stor kompetens i hela bolaget. Jag lär mig nytt varje dag. Plus i kanten att jag får möjligheten att driva ett helt fantastiskt team i Tensta/Västerort!

Har du tagit med dig några speciella råd, som du fått av erfarna förvaltare på HSB och Einar Mattsson, i ditt dagliga arbete?
– På HSB fanns det flera personer som arbetat länge men speciellt en förvaltare där, Rolf Björinder, lärde mig väldigt mycket om hur jag på ett bra sätt skulle hantera en styrelse, hur jag vinner förtroende. På Einar Mattsson hade jag en väldigt bra och driven fastighetschef, Martin Fors, som lät mig som förvaltare tänka ”utanför boxen” samt fick mig att våga lägga fram alla mina planer för fastigheterna som jag förvaltade. Jag lärde mig mycket om långsiktig förvaltning och det är något jag vill ha i mitt arbete, det får jag inte tappa.

Vad är roligast med fastighetsförvaltning?
– ALLT, men om jag ska få välja en sak så är det att ingen dag är den andra lik.

Ditt förvaltningsområde är Tensta/Västerort, vilken är den största utmaningen där, just nu?
– Den största utmaningen, men också den roligaste, är att vi ständigt jobbar med att öka tryggheten i området. Det finns flera viktiga aktörer i samhället som vill åt samma håll och samarbetet är enormt viktigt. Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen, som dessutom är lokaliserade i Rinkeby, där vi har vårt kontor. Dessutom är jag del i ett stort ombyggnadsprojekt där vi just nu projekterar. Jag är så stolt över att sitta med kollegor med så mycket kompetens.

Hur har arbetsvardagen förändrats i och med coronapandemin?
– Jag jobbar med ”superhjältar” vill jag säga först. Mina medarbetare som består av husvärdar, fastighetsskötare, reparatörer och biträdande förvaltare som kämpar som aldrig förr och tar väl hand om våra fastigheter. De utsätter sig för en risk då de måste in i lägenheterna för att ge våra kunder en bra service och gör det verkligen så bra!

– ”Hur mår du” har fått en helt annan betydelse sedan pandemins utbrott, vi bryr oss om varandra ännu mer nu än tidigare. Hjälpsamheten har ökat enormt. I allt det negativa så ser jag faktiskt mer positivitet. Det som är viktigt att ha med sig är att vi alla lever i detta just nu. Vi kan inget annat än att leva i det tillsammans och göra det bästa av situationen.

Hur mycket av arbetet sker på distans?
– Eftersom vi som förvaltare på Familjebostäder har medarbetare som inte har möjlighet att arbeta hemifrån vill vi förvaltare finnas på plats tillsammans med våra medarbetare. Självklart finns det dagar då vi arbetar hemifrån, men majoriteten av tiden är vi på kontoret. Men detta ändras ju beroende på restriktioner och så vidare.

– Vi har tagit många möten digitalt under den här tiden, vilket har varit väldigt effektivt och bra. Många av förändringarna som gjorts på grund av pandemin kommer vi att fortsätta med, eftersom det har visat sig att vara ett förbättrat arbetssätt tycker jag.

Vilka personliga egenskaper tycker du att du har mest nytta av i ditt jobb?
– I min roll som ledare tycker jag att min medmänsklighet och intresset för människor är viktigt i mitt arbete. Jag är en god lyssnare tycker jag, och en bra problemlösare.

Det börjar dra ihop sig, är inte många veckor kvar av detta annorlunda år 2020. Vad tar du med dig, in till 2021?
– Hur snabbt människan kan ändra sitt tänkande och sin vardag för att kunna hantera en sådan situation som vi har i och med pandemin. Jag har en familj som jag ger extra mycket kärlek till varje dag och tacksamheten över att ha ett arbete att gå till är enorm. Tacksamhet är det jag tar med mig.

Text: Sophie Sölveborn
redaktionen@forvaltarforum.se

 

Ilnaz Nashri Carlsson, aktuell som fastighetsförvaltare/områdesansvarig på Familjebostäder i Stockholm.

Tio år som förvaltare
Familjebostäder, sedan augusti 2019.
Einar Mattsson, 2013 till 2019.
HSB Norra Stor-Stockholm okt 2010 till 2013, men började som förvaltningsassistent, maj 2010.

Utbildning
Fastighetsförvaltare, Newton. Dessförinnan Europaprogrammet med inriktning etnologi på Södertörns högskola.

 

Familjebostäder, del i koncernen Stockholms stad, äger, förvaltar och bygger bostäder och lokaler. 42 000 stockholmare har sitt hem hos bolaget och de kommande åren byggstartar Familjebostäder tusentals nya hyresrätter för att möta Stockholms tillväxt.

 

*ROT är en akronym för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad. En samlingsbenämning på åtgärder för att renovera och förbättra befintliga byggnader.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega