Fabege erbjuder Waw-kontor i söderort

Foto: Fabege

Fabege erbjuder en jobbhubb för de som vill arbeta på kontor men slippa pendla. Waw (Work away from work) heter konceptet som hittills minskar utsläpp från resor med 46%.

Jobbhubben i Hammarby sjöstad, strax söder om Stockholm, är ett av tre Waw-kontor (Work away from work) som fastighetsbolaget Fabege erbjuder sina hyresgäster i Arenastaden, norr om Stockholm, där 25 000 personer arbetar. Flexibla lokalkontor är en ny trend som flera fastighetsbolag satsar på, både av klimatskäl och för att locka tillbaka hemmasittare efter pandemin.

– Det är ett sätt att få en fullt fungerande arbetsplats, som skiljer sig från hemmet men där det ändå finns ett sammanhang. Man vill gärna jobba på kontoret men inte pendla bort sitt liv, säger Charlotte Liliegren, stads- och fastighetsutvecklingschef på Fabege.


46% minskade utsläpp på 3 år
Waw-kontoren är en viktig del i Arenastadens klimatarbete att göra det enklare för medarbetare resa hållbart. Fabege är ett av åtta företag i stadsdelen vars klimatmål är att halvera koldioxidutsläppen från transporter till 2030. På bara tre år har utsläppen minskat med 46 procent, visar en analys av företagen i stadsdelen som använder Cero-modellen från KTH.

– Arenastaden är ett bra exempel på hur företag, fastighetsbolag, kommuner och kollektivtrafikoperatörer kan dra ett gemensamt lass för att nå klimatmål för transporter. Det visar att om man går in med kraft, sätter mål och skapar en laganda hos företagen går det att jobba i snabbare takt, säger Markus Robèrt, forskare på KTH.

Han har grundat Cero-modellen, en vetenskaplig metod som används i Arenastaden och av cirka 120 organisationer i landet för att minska utsläppen från resor i takt med Parisavtalet.

Modellen innehåller ett smörgåsbord av klimatåtgärder som gör att företagen kan välja vilka kranar de kan vrida på för att minska utsläppen procent för procent.

Arbetspendling är stor utsläppskälla
Arenastaden skulle till exempel kunna minska sina utsläpp med en procent om 106 bilister byter till kollektivtrafik. Företaget har en handlingsplan att ordna fler cykelgarage, öka antalet laddstolpar, erbjuda bilpooler och uppmuntra till kollektivresor.

– Medarbetarnas arbetspendling är ofta den största utsläppskällan för företagens resor och det finns väldigt stora nyttor att hjälpa medarbetarna att källsortera sina resor till jobbet. Det är en win-win-win på så många sätt, som ger klimateffekter, restidsvinster, ökad fysisk aktivitet och även ekonomiska besparingar, säger Markus Robèrt.

Matchar läge med postadresser
Han har med stöd av Cero-modellens omfattande statistik utvecklat ett digitalt visualiseringsverktyg där företagets läge matchas mot medarbetarnas postadresser och beräknar hur olika placeringar påverkar utsläpp, restider och reskostnader.

– Det bor ungefär lika många söder om stan som norr och stan. Men 70 procent av alla arbetsplatser ligger i norr eller centralt och det är underförsörjt i söder. Därför planerar vi för kontor och en ny hubb i Flemingsberg, säger Charlotte Liliegren på Fabege.

Källa: DN

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega