Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Sökes: Årets bästa renoveringsprojekt

Bildtext: Vinnare i Årets bästa renovering i förra tävlingen blev Gavlegårdarnas ombyggnadsprojekt i stadsdelen Nordost. Nu hoppas tävlingsgeneralen Martin Ingvarson få in många bidrag till årets upplaga av tävlingen.


Nu drar Sveriges Allmännyttas tävling om Årets bästa renovering igång igen – och därmed jakten på goda exempel.
– Vi hoppas få in riktigt många tävlingsbidrag! Då kan vi sprida kunskap om bra ombyggnadsprojekt som skapar hållbara och trygga miljöer, säger tävlingsgeneralen Martin Ingvarson, lokalexpert på Sveriges Allmännytta.

Det renoveras i dag för fullt i flerbostadshusen som byggdes under miljonprogrammet.

– I princip alla bostadsbolag behöver nu energirenovera och stamrenovera, men ofta måste man göra mer än så i fastigheterna som nu stått i några decennier. Det kan bli omfattande och komplexa projekt där stor hänsyn ska tas till hyresgästerna, och där de boende också ska vara delaktiga och ha inflytande över processen, säger Sofia Heintz, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta.

Så vilka är de allra bästa exemplen på renovering av hyreshus? Hur gick man till väga och vilka var framgångsfaktorerna?

Det vill Sveriges Allmännytta ta reda på genom tävlingen Årets bästa renoveringsprojekt – som i år arrangeras för sjunde gången.

Nyfiken på sociala aspekter
Nu söker Sveriges Allmännytta anmälningar och nomineringar till tävlingen.

– Det ska bli spännande att se vilka bidrag som kommer in! Och jag är särskilt nyfiken på de sociala aspekterna när det gäller att få med sig hyresgäster i ombyggnationen, säger Lena Liljendahl, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.

En kunnig jury kommer att utse finalister och efter ytterligare granskning sedan kora en vinnare.

Öppen för alla
Tävlingen är öppen för alla byggherrar i Sverige som har renoverat ett flerbostadshus. Projektet ska vara slutfört under 2020 eller 2021.

Firas på Fastighetsdagarna
Tre utvalda finalistprojekt presenteras under Allmännyttans Fastighetsdagar i Sundsvall den 18–19 maj, där konferensdeltagarna får möjlighet att höra mer om hur projekten gick till och vilka erfarenheter som gjordes. Där firas sedan vinnaren under pompa och ståt.

Nominera senast 15 mars
Bostadsföretag kan antingen anmäla ett eget projekt eller nominera någon annans.

Både nomineringar och tävlingsbidrag ska skickas in senast den 15 mars.

Juryn för Årets bästa renovering 2022
Anna Heide, affärsutvecklingschef, Fastighets AB Trianon
Pia Lundgren, projektområdeschef, SISAB (Skolfastigheter i Stockholm)
Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef för Hållbara städer och samhällen på Rise samt adjungerad professor i byggnadsfysik
Lotta Werner Flyborg, vd SGBC (Sweden Green Building Council)
Örjan Wikforss, arkitekt SAR/MSA, Arkitekturanalys, professor
Johanna Bocian Östberg, arkitekt SAR/MSA, Studiochef Bostad Okidoki Arkitekter

Hur går tävlingen till?

Hur gör man när man nominerar och tävlar? Enligt vilka kriterier bedöms bidragen? Vilka har vunnit förut och varför? Läs allt om renoveringstävlingen här.

Vill du också höra mer om vinnarprojekten och andra aktuella frågor om fastighetsutveckling? Diskutera och lyssna in hur vi bygger framtidens hållbara livsmiljöer? Nätverka och göra inspirerande studiebesök i rekordväxande staden Sundsvall? Anmäl dig då till Fastighetsdagarna 18–19 maj här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega