Åtta klimatsmarta tips

Energieffektivisering står förstås i fokus när fastighetsägare tar klimatsmarta tag. Men det finns även andra punkter att snegla på, skriver Vattenfall i sina tips till fastighetsägare.

Solcellsinstallationerna har börjat ta fart även i Sverige. Och visst är det lockande att hoppa rakt på en spännande lösning, som kommit ner i pris och som leder allas tankar mot en fossilfri framtid.

Men för att nå den stora effekten i energieffektiviseringen räcker det inte med en enskild åtgärd, utan det är ett pussel som ska läggas. Ett unikt pussel, utifrån just dina förutsättningar.

En ordentlig energikartläggning är i princip alltid det lämpliga första steget, för att få koll på pusselbitarna som det handlar om.

Handbok i energieffektivisering
Energin är som bekant nästan alltid den största enskilda kostnadsposten för fastighetsägare.

En bra startpunkt kan vara den 70-sidiga handboken ”BRF Energieffektiv”, utgiven av Energikontoret region Stockholm och Kommunförbundet i Stockholms län, senast reviderad 2015.

Handboken är förstås lika relevant även för andra fastighetsägare. Skriften är rik på beskrivningar av dagens tillgängliga energilösningar, och den berättar även om hur man kan lägga upp sitt arbete. Det rör allt från just kartläggningen, och möjligheterna till energibesparingar, till förutsättningarna för att byta energisystem i ens fastighet.

Den som önskar sig en mer kortfattad summering hittar den i form av ett tvåsidigt faktablad här, eller rentav ensidigt blad för förvaltare här.

Tipslista med exempel
Självklart är arbetet för effektiv energianvändning inget nytt påhitt. Enligt Fastighetsägarna minskade växthusgasutsläppen från Sveriges bostäder och lokaler med 88 procent mellan 1990 och 2014.

Ytterligare en inspirerande skrift är ”Energikloka bostadsrättsföreningar berättar”, från ett myndighetssamordnat projekt med fem BRF:er i Örebro.

Deras sammanräknade åtgärdslista är lång. Här finns inreglering av värmesystemet, med värmespärr och tilläggsisolering, nya radiatorer, termostater och tappställen, nya lampor, motorvärmare och tvättmaskiner … Så långt bara en liten del.

Åtta steg att börja med
Häftet omfattar en lista över åtta enkla steg att börja med:

  • Sänkt rumstemperatur. Varje grad sparar 5–7 procent av värmekostnaden. Förenat med justering för jämnare temperatur kan det ofta ske utan att boende upplever sämre komfort.
  • Optimera värmen och ventilationen gentemot varandra.
  • Täta fönster och dörrar, men behåll tillräcklig ventilation.
  • Undersök vattenbesparing.
  • Håll rätt temperatur i källare och trapphus.
  • Byt till elsnåla ljuskällor och armaturer.
  • Kombinera underhåll och energiåtgärder.
  • Värm bilar i stället för garage, med stöd av moderna motorvärmare som kan styras av till exempel timer eller temperatur.

Alla måste jaga plast
Även om fastighetens energiåtgärder är de som kan antas ha störst påverkan på klimatgasutsläppen, så ska inte de andra delarna glömmas bort.

Hushållsavfall som bränns är en stor källa till fjärrvärme, och plasten i soporna står för en allt större del av de fossila utsläppen där.

Kan du uppmuntra och stödja boende i att få bort plastsoporna ur påsen med de övriga hushållssoporna? Självklart är det också viktigt med ordning på återvinningen av exempelvis elektronik.

Måste bilarna regera?
En sista viktig punkt är att börja snegla på anpassningar för framtidens fordon och trafik. Eller till och med för den situation som råder redan i dag.

Bilägare skriker ofta ifrån högt när exempelvis parkeringsavgifter höjs, men exempelvis nationalekonomer argumenterar ofta för att platserna överlag borde vara mycket dyrare särskilt i städer.

Både gårdar och lokaler kan behöva anpassas för en växande mängd elfordon, kanske fler cyklar, och fler rullstolar för en åldrande befolkning som bor kvar hemma allt längre. Betalningsviljan hos boende kan vara större än du anar.

Källa: Vattenfall

 

Fem frågor för förutseende fastighetsägare

  • Hur ser behoven och möjligheterna ut i just dina fastigheter, när det gäller energieffektivisering? Jämför dig med andra.
  • Vilka åtgärder väljer du att gå vidare med?
  • Vilka lösningar ska genomföras när, på kort respektive lång sikt? Många åtgärder kan vara billigare tillsammans med andra renoveringar, så framförhållning lönar sig.
  • Är det ordning på återvinningen eller kan exempelvis boendes utsortering av plast stärkas genom uppmuntran eller anpassningar av flödet?
  • Kan avgifter, eller anpassningar av gården eller lokalerna, uppmuntra andra färdmedel än fossildrivna bilar? Förbered boende mentalt.
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega