Logga in  |  Annonsera  |  Tipsa oss  |  Om oss  |  Kontakt

Gemensamt skyltsystem för avfall

Just nu pågår arbetet med att skapa ett gemensamt nordiskt skyltsystem för avfallshantering. 

2017 lanserade Danmark en nationell standard. Redan är 89 av Danmarks 98 kommuner anslutna. Det danska systemet har nu anpassats för svenska förhållanden och tester av symboler och skyltar genomförs för fullt.

Det är viktigt att symbolerna fungerar överallt, så väl på återvinningscentraler som vid fastighetsnära insamling, på stan och på produkter.

Ska bli lättare sortera rätt
I dag finns inget gemensamt skyltsystem för avfall i Sverige. Detta har lett till att det idag finns många olika sätt att benämna olika avfallsfraktioner och att utforma sina skyltar på. Olika system på olika ställen gör det svårare för kunderna att göra rätt.

– Det har länge funnits en önskan om ett gemensamt skyltsystem för hela Sverige, med samma symboler, färger och benämningar på avfall. Nu tar vi fram ett sådant för hela Norden! Vi hoppas att vi med tydligare kommunikation får en ökad förståelsen och därmed en ökad sortering och återvinning. Det ger i slutänden ökade möjligheter att nå våra återvinningsmål och en mer cirkulär ekonomi, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Tester i miljörum
Sedan tidigare har det gjorts tester i miljörum och ställts frågor till allmänheten, både på stan och via webbenkät. Det förs också nära samtal med producenter och förpackningsindustrin eftersom symbolerna ska tryckas på förpackningar och produkter, som sorteringsinformation.

Det nya skyltsystemet ska lanseras i Sverige sommaren 2020.

Källa: Avfall Sverige

Fakta om projektet
Branschorganisationen Avfall Sverige arbetar under 2020 fram ett nordiskt system av färger, symboler och namn för avfallssortering, tillsammans med nordiska systerorganisationer.

Målet är att skyltningen av avfallshanteringen ska se likadan ut i hela Sverige och i Norden. Syftet med det nya systemet är att fler ska tycka att det är lätt att sortera rätt. Läs mer här. 

Bli den första att kommentera "Gemensamt skyltsystem för avfall"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega