Nytt samarbete ger bättre energirådgivning

Maria Söderberg på Stockholm Exergi och Nina Wahlberg på SBC.

SBC har inlett ett samarbete med Stockholm Exergi som ska erbjuda energirådgivning till bostadsrättsföreningar i Stockholm.

För SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, innebär det nya samarbetet att bolaget breddar sitt tjänsteutbud så att kunderna även får hjälp med energifrågor.

Samarbetet omfattar de SBC-kunder som är fjärrvärmekunder hos Stockholm Exergi. Energibolaget kommer att vara en samarbetspartner avseende energitjänster för SBC och ge rådgivning åt bostadsrättsföreningarna.

Dessutom kommer Stockholm Exergi att utbilda SBC:s förvaltare, fastighetsskötare och drifttekniker i energifrågor.

Naturliga partners
– Nu kommer SBC att kunna lotsa sina kunder i Stockholm direkt till oss. Kunderna kan få rådgivning av Stockholm Exergis energiexperter när det gäller energieffektivisering, ombyggnad av fjärrvärmecentraler och andra energifrågor, säger Maria Söderberg, chef för Tjänster på Stockholm Exergi.

– Vi vill ta ett helhetsansvar, så det är väldigt viktigt att kunna erbjuda även energitjänster, både proaktivt och när någonting akut dyker upp. Eftersom de allra flesta av våra kunder redan idag har fjärrvärme från Stockholm Exergi tycker vi att vi har hittat en naturlig partner, säger Nina Wahlberg, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC.

Förvaltarna får energiperspektiv
Maria Söderberg berättar att SBC:s förvaltare löpande kommer att få information om vad experterna gör med kunderna.

– Förvaltarna på SBC kan därför bli ännu bättre på förvaltningen i och med att de får mer energiperspektiv. De kommer känna till vilka åtgärder som Stockholm Exergi har föreslagit till kunden. Då kan förvaltaren också föra den dialogen vidare med föreningen.

De stora vinnarna, enligt Maria Söderberg, är de som bor i bostadsrättsföreningar som SBC förvaltar.

Kontakt med brf:er
– Vi ser det utifrån kundernas behov först och främst. Vi vet att det finns många kunder som har behov av att förbättra funktionen av till exempel fjärrvärmecentralen.

Även Stockholm Exergi, som vill växa inom rådgivning, ser fördelar med samarbetet.

– Det här samarbetet gör det lättare för oss att komma i kontakt med bostadsrättsföreningarna. Vi har verkligen koll på deras fjärrvärmeleverans och kan hjälpa dem att förbättra den. Vi vet vilka avgifter som gäller och vi vet hur de kan sänka sina kostnader. Det är även lönsamt för oss eftersom vi alla strävar efter att ha ett så effektivt och hållbart energisystem som möjligt, säger Maria Söderberg.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega