Partnertext från Familjebostäder

”Vi vill vara en aktiv partner i förvaltningsfrågor”

Familjebostäders vd Anette Sand.

Fem snabba med Anette Sand, vd för Familjebostäder som är ny partner till Förvaltarforum.

Varför är Familjebostäder partner med Förvaltarforum?
– Svaret är enkelt. Vi vill vara en aktiv partner i arbetet med utveckling av förvaltningsfrågor. Förvaltarforum är en viktig mötesplats för kunskapsutbyte för alla oss som har en roll i en långsiktig stadsutveckling. Dessutom vill vi vara med och inspirera och bli inspirerade av andra kring allt spännande som händer hos oss.

Vad är det mest spännande som händer hos er just nu?
– 
Det mest spännande just nu är att hitta nya intressanta samarbetspartners och ta fram nya affärsmodeller som gör att fastighetsförvaltningen tar ett rejält kliv in i framtiden. Ett gott exempel på det är Stockholmshusen som vi utvecklat tillsammans med våra systerbolag och stadens förvaltningar. Initiativet innebär nya metoder för hela byggprocessen, från tidig idé till inflyttning. Stockholmshusen blir en helt ny årsring i Stockholms byggnadshistoria.

– Ett annat exempel är ett samarbete med Stockholm Exergi som syftar till att sänka CO2-utsläppen i fjärrvärmen. Därutöver jobbar vi nu med några spännande digitaliseringsprojekt. Inte bara det gamla vanliga utan också en del som har en helt ny infallsvinkel.

Vilka är Familjebostäders största utmaningar i dag och inför framtiden?
– Just nu är vi inne i en omfattande expansionsfas där vi ska påbörja tusen nya lägenheter varje år. Samtidigt ska vi vårda och utveckla våra befintliga fastigheter och ge hög service till dem som redan bor hos oss. När vi bygger nytt och bygger om ställs höga krav på materialval och energiprestanda, det är en utmaning som vi gillar! Vi måste också förstå vad framtidens hyresgäster har för förhållande till hyresrätten och vad vi ska arbeta fram för kunderbjudande som är både attraktivt och affärsmässigt rätt. Parallellt med detta arbetar vi med nya angreppssätt när det gäller den sociala hållbarheten. Det är en svår och viktig nöt att knäcka.

– Familjebostäder, precis som många andra bolag i fastighetsbranschen, står inför en generationsväxling bland medarbetarna de närmaste åren och kommer ha ett stort behov av nya medarbetare inom många yrkesområden. Kampen om de bästa kandidaterna är tuff.

Vad är det bästa med att vara kund/jobba hos Familjebostäder?
– 
Som kund hos Familjebostäder blir man tagen på allvar och man får hjälp när man behöver det. Vår höga service är en stor styrka i vårt varumärke gentemot våra kunder.

– Vad gäller medarbetarna tror jag att de känner stolthet i att vara en del av ett bolag som i allra högsta grad är med och påverkar Stockholms bostadsförsörjning och långsiktiga stadsutveckling. Vi vill vara en välkomnande arbetsplats som ligger i framkant och där vi sätter värde på engagemang och nytänkande. Hos oss får alla en yrkesroll där ens arbete gör skillnad i människors liv!

Hur ser framtidens drömförvaltare ut?
– 
Framtidens drömförvaltare? Jo det skulle jag säga är en god ledare med intresse för och kompetens inom fastighetsförvaltning. Du behöver vara nytänkande och drivas av kundfokus och affärstänkande. Samtidigt behöver du ha ett välkomnande bemötande och ett verkligt intresse för att utveckla både hus och människor.

Mer om Familjebostäder
Bostäder och lokaler: 19 215 bostäder och 2 176 lokaler, varav 968 är kommersiella lokaler. Alla lägenheter förmedlas av Bostadsförmedlingen Stockholm.
Hyresgäster: Cirka 40 000 personer bor hos Familjebostäder.
Antal anställda: 300 medarbetare i februari 2018.