Ny rapport kritiserar konceptrenoveringar

Privata aktörer köper hyreshus med renoveringsbehov men genomför bara ytskiktsrenoveringar för att höja hyran, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen.

Rapporten ”Konceptrenoveringens konsekvenser” kommer fram till att ett antal privata hyresvärdar har anammat en renoveringsform som kallas för konceptrenoveringar.

Ett äldre hyreshus med stort renoveringsbehov köps upp och när hyresgäster flyttar genomförs ytskiktsrenoveringar.

– Syftet med konceptrenovering är att kunna ta ut en högre hyra för en höjd standard när nästa hyresgäst flyttar in. Marknadsvärdet på fastigheten stiger, men underhållet sjunker och ingenting görs åt det egentliga upprustningsbehovet, säger Sören Lejon, ordförande för Hyresgästföreningen Luleå.

Halverar underhållskostnader
Företagen får goda resultat trots eftersatt underhåll. Rapporten visar att kostnaden för underhåll i de konceptrenoverande företagen halveras vid ett förvärv, jämfört med snittet för kommunalt ägda bostadsbolag. Därefter sjunker kostnaderna för underhåll ytterligare.

Enligt rapporten leder konceptrenoveringarna dessutom till att resurssvaga hushåll trängs undan när hushåll med starkare ekonomi flyttar till de ytskiktsrenoverade lägenheterna.

Källa: Hyresgästföreningen

 

 

 

Bli den första att kommentera "Ny rapport kritiserar konceptrenoveringar"

Lämna en kommentar