Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

60-talshus får Miljöbyggnad Silver

Riksbyggen har gjort en varsam om- och tillbyggnad av bostadsområdet Skarpan i Linköping från 1965 som nu certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Skarpan är det första ombyggnadsprojektet inom Riksbyggen som certifieras med Miljöbyggnad Silver.

Renoveringen har skett varsamt för att behålla karaktären från när området byggdes. De 282 ursprungliga lägenheterna har totalrenoverats och 150 nya lägenheter har tillförts genom påbyggnad av ett fjärde våningsplan. Ombyggnaden färdigställdes hösten 2018.

– Det är fantastiskt roligt att Riksbyggen kan utveckla befintliga bostäder från miljonprogrammets dagar så att de klarar kraven för Miljöbyggnad Silver, vilket innebär hårt ställda krav. Att ta hand om det befintliga bostadsbeståndet på ett hållbart sätt är både bra för planeten och för de boende i området, säger Roland Thérus, drift- och förvaltningsansvarig på Riksbyggens affärsområde Fastigheter.

Skarpan har renoverats genom att inte riva ut allt, utan mycket har renoverats i stället för att de gamla kastats ut och ersatts med nytt. Till exempel har stora delar av de befintliga köksinredningarna sparats och renoverats.

– Att ta hand om det som redan är byggt på ett miljömässigt och hållbart sätt är precis det vi behöver göra för att jobba mot våra klimatmål, säger Linda Kjällén, certifieringschef på Sweden Green Building Council.

Källa: Riksbyggen

Mer om bostadsområdet Skarpan
Hela området har energioptimerats och renoveringen har gjorts på ett resurssmart sätt genom att återanvända och fräscha upp istället för att kasta.

  • Boendemiljön har förbättrats både när det gäller luftkvalitet och ljudnivå.
  • Helrenoverade lägenheter med bevarande av tidstypiska detaljer. Ökad tillgänglighet genom att bland annat hissar satts in. Gårdar och lekplatser har rustats upp.
  • 30 procent fler lägenheter utan att behöva ta mark i anspråk
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega