Tio filmer lär hyresgästen fixa själv

Poseidon och Sabo visar i tio korta filmer hyresgästerna hur de ska fixa praktiska saker i sina lägenheter. Syftet är att minska felanmälningarna.

Det finns vissa praktiska saker som är hyresgästens ansvar att fixa själv i sin lägenhet. Men som många varken kan eller vet att de behöver göra.

Rensar du vattenlåset själv, vet du hur grannen blir glad i tvättstugan och vet du vad som förväntas av dig som hyresgäst? Svaret på den frågan är ofta nja.

Digital boskola
Bostads AB Poseidon frågade sina 90-talet husvärdar vilka som var de tio vanligaste felaktiga felanmälningarna som gjordes. Alltså saker som man enligt kontraktet egentligen ska fixa själv i sin kommunala lägenhet, men inte gör.

Utifrån svaren tog bostadsföretaget tillsammans med husvärdarna och förvaltarna fram en digital boskola med tio korta och lättsamma filmer, undertextade på fyra språk (svenska, arabiska, engelska, somaliska).

Användbara kunskaper
Filmernas titlar förklarar vad de handlar om:

  • Så fixar du elen.
  • Bra luft och värme.
  • Rensa vattenlåset.
  • Städa golvbrunnen.
  • Brandsäkra dig.
  • Vanligt tvättvett.
  • Sortera matresten.
  • Stopp i diskhon.
  • Kökets vitvaror.
  • Din säkerhetsdörr.

Nu finns filmerna tillgängliga att använda för allmännyttan, via branschorganisation Sabo. Du hittar länkar till filmerna och boskolan under artikeln.

Frigör tid för medarbetarna
– Vår personal hade efterfrågat den här typen av verktyg rätt länge och flera bolag har visat intresse för filmerna, utbildningsjobbet behöver ju göras hos de flesta. Förutom att de bygger kunskap och stolthet hos hyresgästerna så får personalen ett verktyg att visa och hänvisa till, och därmed mer tid som de kan lägga på det de egentligen ska göra för hyresgästerna, säger Mia Olsson Broander, kommunikatör på Bostads AB Poseidon som tagit fram filmerna i samarbete med Viktor Ragnemar Video Creative.

– Vi är glada att det här samarbetet lett fram till att medlemsföretagen får ett nytt verktyg för att stötta hyresgästerna. Det är ett klockrent sätt att arbeta för att nå ut i dagens samhälle där vi hela tiden ser en ökad efterfrågan på rörligt material, säger Caroline Högrud, webbkommunikatör på Sabo.

Lär även ut svenska
Filmerna, som med sin undertextning på flera språk även lär ut svenska språket, ligger som en digital boskola på Poseidons egen hemsida, och finns att köpa för allmännyttiga bostadsbolag för en bråkdel av produktionskostnaden på Sabos webbshop.

Källa: Poseidon

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega