Bättre takrenovering för effektiva solceller

Att göra takrenoveringar med solceller till ett självklart val för fastighetsägare är målet när RISE med partners nu startar solcellsprojektet EST.

Tillsammans med fastighetsmarknaden fördjupar EST tidigare forskningsresultat och förankrar dessa resultat i reella byggprojekt. Ekonomi och effektivitet ligger i fokus när fyra byggnader ska renoveras med solceller, skriver RISE.

Projektet har fått namnet EST som står för ”Optimerad takrenovering för Effektiva SolcellsTak”, och kostnadsoptimering och effektivitet är just vad det handlar om.

Flera intressanta lösningar för takintegrerad solel är på väg ut på marknaden, men de har hittills visat sig vara antingen alltför kostsamma eller inte fullt ut kvalitetssäkrade. Det är här projektet EST vill göra skillnad.

Fyra fastighetsägare
Genom EST går RISE vidare med partners, erfarenheter och kunskap om bland annat prefabricerade solcellstak från tidigare projekt.

Det nya med EST är att man nu försöker omsätta idéerna i praktik när ett antal flerbostadshus och lokalbyggnader ska få sina tak renoverade.

I projektet deltar fyra fastighetsägare: Einar Mattsson, AB Bostäder Borås, Gårdstensbostäder och Lokalförvaltningen i Göteborgs Stad.

I samarbete med dem och deras konsulter kommer projektets forskare från RISE, Chalmers och Högskolan Dalarna att genomlysa och analysera planeringsprocessen, ekonomin och ett antal nya tekniska möjligheter för samordnad takrenovering och installation av solceller.

Potentialen utnyttjas inte
– Den tillgängliga solenergipotentialen utnyttjas ofta dåligt när man renoverar tak eftersom ytan bryts upp av rör och andra objekt på taket, säger David Larsson på Solkompaniet, en av initiativtagarna till projektet.

Ett annat problem är att den klimatnytta som solcellerna ger, inte räknas med fullt ut när man beräknar byggnadens energiprestanda enligt Boverkets riktlinjer.

Projektet kommer därför också att adressera de begränsningar som ligger i den här typen av regleringar och styrmedel.

Nya effektivare lösningar
Syftet är att ta fram ny kunskap, inspirera och initiera demonstration av nya effektivare bygg- och installationslösningar.

– Projektets långsiktiga mål är att lösa upp de frågetecken som finns kring kostnad och kvalitet, så att merparten av morgondagens takrenoveringar landar i heltäckande, snygga och effektiva solcellstak, menar Peter Kovács, projektledare på RISE.

Källa: RISE

 

Om projektet
EST, som får finansiering av Energimyndigheten genom forskningsprogrammet E2B2, pågår till och med 2020. Energimyndighetens fastighetsnätverk BeBo och BELOK samt det nationella renoveringscentret kommer alla att bidra till att vägleda projektet för att sedan kunna dra nytta av resultaten.

Kontaktpersoner
Peter Kovacs
Projektledare och solenergiexpert
070-6524802
peter.kovacs@ri.se

Carolina Dolff
Biträdande projektledare
010-5165795
carolina.dolff@ri.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega