OVK-slarv kan ge miljonböter

Huddinge kommun hotar sitt eget bostadsbolag Huge med böter på cirka en miljon kronor för att komma till rätta med brister i ventilationen på skolor och i bostadshus.

Totalt handlar det om drygt 70 fastigheter som saknar godkänd ventilation, enligt Huddinge kommun.

Natur- och byggnadsnämnden har vid två tillfällen i år beslutat att Huge ska betala vite om bolaget inte kan visa att dessa fastigheter har fått godkänd ventilation.

Förvaltarforum intervjuade Huges kommunikationschef Cristina Gonzalez Pons.

Hur det kommer sig att det uppstått brister i ventilationen i så många fastigheter?
– Vi har brustit i hanteringen av OVK-protokollen och det är det som vi nu, sedan början av året, har förbättrat våra rutiner för. I vissa fall har det funnits godkända protokoll som inte kommunen fått. I andra fall är ventilationen bra, men vi har inte hunnit besiktiga. I några fall har åtgärderna tagit längre tid än vi trott, säger Cristina Gonzalez Pons och tillägger;

– I ytterligare fall har verksamheten förändrats, till exempel att det har blivit fler barn i en skola, och då påverkas ventilationen och kräver större åtgärder. Några fastigheter består av flera byggnader, där åtgärder krävs i en av dem för att hela fastigheten ska bli godkänd.

Vad gör Huge åt problemet?
– Vi har nu en person som samordnar och bevakar att besiktningarna blir gjorda och som har kontakt med tillsynsmyndigheten. Vi har också en projektledare som enbart jobbar med frågan. På det sättet har vi nu kunnat skicka in godkända protokoll för cirka 40 procent av de fastigheter som kommunen sedan början av året förelagt med vite.

– I cirka ytterligare en femtedel av fastigheterna räknar vi med att ha godkända protokoll inom två månader. Så det är ett pågående arbete som vi intensifierat sedan början av året.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega