Högre hyra när bostad räknas som affärsyta

Hovrätten ger i en dom stöd för att räkna genomgångsytor i en kombinerad bostad och tandläkarmottagning som affärsyta, skriver Fastighetstidningen. Det innebär att fastighetsägaren får ta ut högre hyra eftersom hyran per kvadratmeter är dubbelt så hög för affärsytor.

Fastighetsägaren hävdade att mottagningen utgör en större del än vad som angivits i avtalet. Ägaren räknade även biytor, övergångsytor mellan mottagningen och bostaden, som affärsyta. Men tandläkaren hävdade att detta är fel och ärendet gick vidare till hyresnämnden.

Tandläkaren förlorade i hyresnämnden och överklagade till hovrätten. Han begärde också att få en infasning av hyran under fem år om han förlorade eftersom han riskerade att få betala hyreshöjningen retroaktivt från 2012 då hyresförhandlingen ägde rum.

Men hovrätten gick på hyresnämndens linje, att ytor som inte utgör en del av bostaden ska räknas som affärsyta. Hovrätten avslog också tandläkarens begäran om infasning av hyran med motivet att det bara kan tillämpas när man höjer hyran för en bostad.

 

Läs artikeln i Fastighetstidningen

 

 

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega