Ny metod visar lönsamhet för solceller

Forskarstudenten Nelson Sommerfeldt på KTH har utvecklat ett sätt att ta reda på när det lönar sig att investera i solpaneler. Nu blir metoden tillgänglig med ett nytt verktyg.

– Metoden jag utvecklat är relevant för alla som äger en byggnad, är intresserad av solceller men som inte är experter på investeringar i energiteknik. Bland målgrupperna finns styrelser i bostadsrättsföreningar, hyresvärdar, villaägare och företag, berättar Nelson Sommerfeldt.

Metoden tar avstamp i att först betrakta mängden solpaneler som behövs, detta med hänsyn tagen till ett antal tekniska och ekonomiska aspekter. Därefter följer riskanalys och en simulering för att utforska de tusentals olika tänkbara alternativen, baserat på parametrar som solpanelskostnader, elpris och teknikens livslängd.

Använder ekonomiska uttryck
– Om vi som exempel tar ett hustak i sydlig riktning i centrala Sverige med solpaneler monterade som klarar av att tillgodose 50 procent av elbehovet så kan metoden räkna ut att det är en hundraprocentig chans att investeringen kommer att återbetala sig. Det är en lågriskinvestering med en nominell avkastning om 6,6 procent, säger Nelson Sommerfeldt och tillägger;

– Detta sätt att beskriva läget placerar solpaneler i samma kontext som andra investeringar, som statsobligationer eller aktier. Någon som förmodligen är mer bekant för konsumenter än en investering i solcellsteknik.

Verktyg runt hörnet
Nästa steg i forskningsarbete är att göra Nelson Sommerfeldts beräkningsmetod tillgänglig för den breda allmänheten. Ett nytt projekt har därför startats där KTH i samarbete med Beteendelabbet, en satsning som finansieras av Energimyndigheten, ska verka för detta.

– Vi vill utveckla ett verktyg som kan användas av energi- och klimatrådgivare så väl som försäljare av solpaneler. Detta eftersom dessa yrkesgrupper står i direktkontakt med köparna; hyresvärdar, bostadsrättsföreningar, företag och villaägare. Verktyget kan också hjälpa politiker att skapa bättre förutsättningar, till exempel via subventioner, för att nå FN:s globala hållbarhetsmål.

Källa: KTH

 

För mer information

Nelson Sommerfeldt
070 – 471 60 09
nelson.sommerfeldt@energy.kth.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega