Så ökar Mimer tryggheten

Länk under artikeln till filmen om trygghetsvärden Samir Mohamed.

Bevakningskameror på parkeringar och trygghetsvärdar ska öka tryggheten i Mimers bostadsområden i Västerås.

Den 13 augusti började Mimer arbetet med att sätta upp trygghetskameror på parkeringsplatser i bostadsområdet Bäckby. I början av 2019 ska alla Mimers parkeringar i bostadsområdet ha trygghetskameror.

Kamerorna är en del i Mimers trygghetsskapande åtgärder i Bäckby och syftet med trygghetskamerorna är att förebygga och förhindra att brott sker.

Fler åtgärder
– Trygghetskamerorna är bara en av många åtgärder vi gör för att öka tryggheten på Bäckby. Vi förbättrar park- och gatubelysningen, jobbar med grannsamverkan, planerar nyproduktion i området och jobbar med olika mötesplatser för våra hyresgäster. Vi har även ett nära samarbete med kommun, andra fastighetsägare och Polis som har en extra satsning i området. Vi har också jobbat mycket tillsammans med civilsamhället och de har bidragit jättemycket. Nu har vi fått ett nytt redskap och det är trygghetskameror, säger Christian Holm, Trygg- och säkerhetsansvarig på Mimer.

BRÅ:s trygghetsmodell
Mimer samarbetar med Tryggare Sverige och arbetar efter en trygghetsmodell som de och BRÅ rekommenderar. En del i den modellen kallas för social kontroll där trygghetskameror ingår.

Syftet med trygghetskamerorna är att förebygga och förhindra att brott sker, men även att skapa underlag till en eventuell polisanmälan.

Ny trygghetsgrupp
Mimer har även startat en ny trygghetsgrupp med syfte att skapa tryggare bostadsområden och få närmare kontakt med hyresgästerna.

Gruppen består av trygghetsvärdarna Samir Mohamed, Abdilaahi Hassan och Rickard Alarcon. I deras uppdrag ingår många arbetsuppgifter med en sak gemensamt – att möta människor och skapa relationer.

Social hållbarhet
– Det är inte alldeles enkelt att beskriva vad vi gör. Det är så mycket. Men det handlar om social hållbarhet. Allt som kan göra ett område ännu tryggare och bättre, det jobbar vi med. Uppgifterna är skiftande, men det kretsar kring mötet. Vi knackar på hos hyresgästerna, pratar med dem, informerar om olika saker, säger Samir Mohamed.

Som trygghetsvärdar är de delaktiga i många av de projekt som Mimer driver i sina bostadsområden. De deltar vid grillkvällar, trygghetsvandringar och välkomstbesök för nyinflyttade.

Förebygger problem
Vid behov är de med och tolkar och de besöker gårdar som är allmänt röriga eller gör hembesök i lägenheter där många fel anmäls. Trygghetsvärdarna ansvarar också för boskolan Bo i Västerås, som Mimer driver tillsammans med Mälarenergi och VafabMiljö.

– Vårt jobb är att skapa relationer med våra hyresgäster. De ska veta vilka vi är och att de kan vända sig till oss om de undrar över något. Vi vill kunna upptäcka eventuella problem tidigt och sedan kunna agera. Men, och det är viktigt, vi är absolut inte några poliser, säger Abdilaahi Hassan.

Källa: Mimer

Trygghetsvärden Samir Mohamed berättar hur han arbetar

Snabbfakta om Mimer
Mimer är ett av Mälardalens större och Västerås största bostadsbolag. Idag har Mimer cirka 11 300 lägenheter i Västerås med omnejd. Totalt bor över 22 000 västeråsare i bolagets hus. Mimer ägs av Västerås stad, omsätter drygt 860 miljoner kronor och har 145 medarbetare.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega