Studenter odlar sin egen mat med enkel metod

Snabbnudlar och pasta med ketchup har varit sinnebilden för studentmat, men nu satsar Stockholms studentbostäder på att lära sina hyresgäster att odla sin egen mat genom en ny odlingsmetod som kräver liten yta och där plantan vattnar sig själv.

I projektet Lappis Local food movement satsar Sveriges största studentbostadsföretag Stockholms studentbostäder tillsammans med företaget Get Gaia på att lära studenter att odla mat i sina studentlägenheter och studentkorridorer.

Metoden som används innebär att odlingssystemet använder 1 kvadratmeter och ger motsvarande 25 kvadratmeter odlingsbar jord. Genom så kallad hydroponisk odling vattnar odlingssystemet sig självt vilket innebär en enkel hantering.

Tillgång till bra råvaror
– Min förhoppning är att vi framöver kan se små odlingar och upplysta fönster här och var i våra bostadsområden och att hyresgästerna går samman med sina grannar för att odla, det skapar både gemenskap och ger hyresgästerna tillgång till bra råvaror, säger Ronja Krische, hållbarhets- och kvalitetsstrateg på Stockholms studentbostäder.

Under torsdagen hölls den första workshopen för studenter på Lappkärrsberget i Stockholm där studenterna fick testa det hydroponiska systemet och fick utbildning i hur det fungerade.

Gemensamma matinköp
Projektet Lappis Local food movement är en del av Stockholms studentbostäders hållbarhetssatsning och under hösten kommer företaget att lansera ett flertal initiativ och projekt i samarbete med ett antal samarbetspartners.

Exempelvis kommer Stockholms studentbostäder tillsammans med Pool farm att lansera ett verktyg som möjliggör för studenter att köpa närodlad ekologisk mat gemensamt, för att därigenom få ner priset på beställningen.

Källa: Stockholms studentbostäder

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega