”Ljuset inomhus lika viktigt som luften vi andas”

Bra belysning är bevisat lönsam och vi behöver mer av den, skriver Staffan Anell.

Inte många av oss skulle komma på idén att försämra rummets luftkvalitet tjugo procent för att spara energi. Men för belysningen i våra arbetsmiljöer accepteras hela tjugo procents lägre ljuskvalitet som ett lämpligt gränsvärde inom Ra-index för att återge färger i vår omgivning på ett naturligt sätt. 

Ljus och färg har en mycket viktig inverkan på människans sinnen och beteende. Upplevelsen av färgkulörer och nyanser är individuell och har en stark koppling till våra känslor och vårt undermedvetna.

Färger ger också tydliga signaler och kommunicerar, utan att vi tänker på det, olika fakta och budskap, positiva eller negativa, allt enligt individens egna och ofta medfödda uppfattning.

Okänsligt eller aningslöst?
Jakten på onödiga watt deltar vi gärna i. Men konsekvenserna drabbar väldigt olika. Generellt kan man inte jämställa elbehov för apparater, värmekaminer och vitvaror med människans behov av bra ljus och belysning.

För många av oss i belysningsbranschen framstår myndigheternas* syn på ljus och belysning som just aningslös. I vår bransch pågår sedan länge en omfattande energibesparing. Led-revolutionen pågår för fullt och det nya ljuset spar, rätt hanterat, mer än hälften av tidigare elbehov och ännu mer i form av driftkostnader. Styrning och reglering av ljuset har också bidragit till positiva spareffekter.

Bra belysning lönsamt
Det blir så lätt fel när man med ringa kunskap och eftertanke jagar watt på enkelspåriga premisser. Bra belysning är bevisat lönsam och vi behöver mer av den, inte mindre! Dålig belysning är alltid onödigt dyr och borde bytas ut.

I många fall har vi för låg ljusnivå där ljuset behövs och alldeles för hög där det är onödigt. När vi släcker eller reglerar ljuset när och där det inte behövs så spar vi många watt och stora miljökostnader.

Förbättring att vänta
En genomgripande förbättring är att vänta inom några år. Ljusbehovet kan inte längre definieras som antalet lumen eller lux. Det viktiga blir vilken sorts lumen eller lux man talar om och hur, var och i vilken miljö de ska användas. Led-ljus finns nämligen av väldigt många fabrikat och sorter, kända och okända.

Det är klarlagt att människor mår bättre, jobbar bättre och sover (!) bättre på natten om man har rätt belysning i tillräcklig mängd på arbetsplatsen.

Behövs mer ljus
För de flesta arbetsplatser gäller inte bara rätt ljus på rätt plats, de behöver enligt modern forskning också mer ljus, alltså några timmars högre ljusnivåer, under den tid de används, vanligtvis som dagsljuset mitt på dagen.

Det påstås att av arbetsplatsens totala kostnader står människan för 90 procent (kontorsarbetsplats med tjänstemän/kvinnor). En kompetent och välplanerad ljusmiljö blir därför riktigt lönsam ur alla aspekter. Troligen inte billigast i inköp. Men definitivt mycket billigare under sin livscykel, tack vare trivsel och välmående samt lägre wattbehov och driftskostnader.

Human Centric Lighting är ett växande krav på arbetsplatsens belysning. Helt enkelt en ljusmiljö med människan i centrum.

Staffan Annell
ansvarig för ljus och ljusplanering hos Annell Ljus + Form

*Arbetsmiljöverket fastställde för mer än 15 år sedan Ra-index 80 som tillåten minimigräns för färgåtergivning, vilket motsvarar 20 procent sämre ljuskvalitet jämfört med glödljus.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega