Bostadsbolag i Göteborg går samman och tar in Mamma United

Hisings Backa finns på listan över utsatta områden. Nu startar organisationen Mamma United sitt utbildningsprogram för mammor på plats. Initiativet är ett samarbete mellan stadsdelen, lokala näringslivet, fastighetsbolag och andra lokala aktörer.

Mamma United grundades 2020 och är idag en etablerad ideell organisation som är verksam i fjorton områden i tio kommuner. Organisationen erbjuder mammor i socioekonomiskt utsatta områden att delta i ett kostnadsfritt utbildningsprogram där de får ökad kunskap, motivation och verktyg att kunna påverka sin egen och sina barns livssituation.

Genom Mamma Uniteds väl beprövade metod nås en målgrupp som vanligtvis är svåra att nå då mammorna många gånger lever ofrivilligt isolerade med liten eller ingen kontakt med samhället.
Under utbildningsprogrammet bjuds samhällsviktiga experter in, såsom representanter från polisen, socialtjänsten, skolan, BVC, för att informera om viktiga ämnen såsom hälsa, ekonomi, matvanor, arbetsmarknad och föräldraskap. Målet med utbildningen är att öka mammornas välbefinnande, integration i samhället och de ska känna sig som en del av ett större sammanhang.

Förvaltarforum har tidigare skrivit om Mamma Uniteds verksamhet hos bland annat Victoriahem.

Hisings Backa ska bort från listan av utsatta områden
Medborgarlöftet är ett löfte om konkreta åtgärder från polis, stadsdelen och lokala aktörer i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten i utsatta områden. Hisings Backa är enligt polisen ett klassificerat utsatt område, men där det samtidigt finns faktorer som talar för att området med rätt åtgärder kan utvecklas åt rätt håll. Medborgarlöftet har som syfte att genom gemensamma insatser förhindra och minska rekryteringen till kriminella gäng och på sikt få bort Hisings Backa från listan av utsatta områden.

– Vi kan konstatera att många ungdomar idag växer upp under otrygga och osäkra förhållanden, säger Håkan Bredinge, kommunpolis på Hisingen. Vi är övertygade om att ett förebyggande arbete i tidig ålder är grundläggande för att ge barn och ungdomar en bra start i livet. Vi är jättetacksamma att Mamma United nu startar upp i Hisings Backa då vi är övertygade om att mammor är en viktig målgrupp att nå i våra insatser för att förhindra rekrytering av barn och unga till kriminella gäng.

Stötta och stärka mammor

Anja Nordenfelt, Mamma United

Mamma Uniteds vision är att stötta, utbilda och stärka mammor i socioekonomiskt utsatta områden, vilket även bidrar till att deras barn får bättre förutsättningar att växa upp till trygga individer. Dessutom ska insatsen bidra till ett ökat socialt nätverk och även ökad tillit till samhällsviktiga funktioner.

– Vi är jätteglada att få starta upp vår första grupp i Göteborgs stad och att polisen, stadsdelen och våra lokala fastighetsbolag ser värdet i vårt viktiga arbete, säger Anja Nordenfelt, grundare och verksamhetschef för Mamma United. Vi har som mål att kunna hjälpa och stötta fler mammor som lever i utanförskap i Sverige och att vi nu startar upp i Göteborg är en viktig milstolpe i det arbetet.

Flera bostadsbolag är engagerade
Initiativet att starta upp Mamma United som en del av medborgarlöftet i Hisings Backa grundar sig på ett samarbete mellan Stena Fastigheter, Poseidon, Bostadsbolaget, Socialförvaltningen Hisingen och Polisen. De bidrar med resurser, lokal och viktiga kontakter för att möjliggöra utbildningsprogrammet.

– Vi är otroligt glada över samarbetet med Mamma United, säger Annika Strandberg, enhetschef för samhällsutvecklingsenheten, Socialförvaltningen Hisingen. Samarbetet känns helt rätt och vi har stora förhoppningar att Mamma Uniteds utbildningsprogram kan bli en metod som vi kan arbeta långsiktigt med.

Mamma United startar upp den 21 mars i Hisings Backa. Under tolv träffar får mammorna träffa och lära sig mer om aktörer i samhället såsom polisen, socialtjänsten, Arbetsförmedlingen och skolan.

Källa: Mamma United

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega