Så tar Stockholmshem ansvar för kompetensförsörjningen

Ella Hermansson och Ellinor Stenmark är juniortrainees på Stockholmshem. I mitten står deras handledare Ida Ländin, Chef för Underhållsstrategi.

Genom att anställa juniortraineer tar Stockholmshem ansvar för att vi får fler ingenjörer in i branschen. Ella och Ellinor får se fastighetsbolagets hela verksamhet och ska parallellt driva ett eget, kvalitativt hållbarhetsprojekt under sin praktik.

Stockholmshem har anställt Ella Hermansson och Ellinor Stenmark för ett fyra månader långt Trainee-program. De avslutade sina gymnasieutbildningar i våras och ingår nu i kompetensinitiativet Tekniksprånget. Ida Ländin är Chef för Underhållsstrategi på Stockholmshem och är deras huvudhandledare under anställningen. Vi möts för att prata om vad det hela går ut på.

Vilka är ni, Ella och Ellinor?
Ella: Jag gick på Klara Södra Teoretiska gymnasium med naturvetenskaplig inriktning. Jag är intresserad av ingenjörsyrket och för att få mer klarhet i vad det innebär är Tekniksprånget en bra möjlighet. Det är jätteintressant att få en bild av olika roller på ett fastighetsbolag. Vi får se vad man kan göra som ingenjör på många olika enheter och med olika uppgifter.

Ellinor: Jag gick på Anna Whitlocks Gymnasium, Teknik med inriktning på produktutveckling och design. Mitt gymnasiearbete handlade om hållbart byggande och jag följde ett av Stockholmshems Plusenergihus där jag gjorde mitt egna designförslag på hur man kan bygga energismarta lägenhetshus. Sedan var jag väldigt sugen på att praktisera och hittade Tekniksprånget via nätet.

Vad är det Ella och Ellinor får göra på Stockholmshem?
Ida: Vi vill verkligen att de ska förstå ett fastighetsbolag och har därför det breda perspektivet. De får se allt, från ax till limpa, med fokus på där ingenjörer finns. Från förvaltningen och alla delar som hör därtill, som energienheten och expertstödsenheten, via hela projektenheten för underhåll och ombyggnad och över till stadsutveckling och nybyggnation. Dessutom har de fått kontakt med andra delar som kommunikation, marknad och inköp.

Hur tycker ni att det har varit hittills?
Ella: De har tagit emot oss jättebra och alla har varit jättetrevliga. Vi har fått lära oss jättemycket på bara några få veckor.

Ellinor: Ja, vi får verkligen en bred erfarenhet och vi kommer även att få djupdyka ner i olika avdelningar i vårt projektarbete framöver, som kommer att handla om hållbarhet.

Vad är det för projekt?
Ida: Vi har ju anställt dem som juniortraineer och då vill vi inte att de bara ska skugga oss utan de ska få ta ansvar och göra ett eget, kvalitativt arbete parallellt. Vi utformar det tillsammans; de två och jag som Chef för underhållsstrategin och Chefen för energi, samt några andra kollegor. De lär sig hur man driver ett projekt, vilket är väldigt värdefullt för någon som inte har varit i arbetslivet tidigare.

Vad vinner Stockholmshem på att ta emot dem?
Ida: Vi vinner mycket utifrån att Ellinor och Ella har andra idéer som icke-ingenjörer och som unga. De har helt andra kunskaper om hållbarhet och klimat än vad någon av oss hade när vi var i 20-årsåldern. De ser oss med andra ögon och det gör oss förhoppningsvis till en bättre arbetsgivare.

Varför har ni tagit emot Tekniksprångare?
Ida: Tekniksprånget är ett regeringsinitiativ. Det är vårt samhälleliga ansvar och vår del till samhällsnyttan att bidra till branschens kompetensförsörjning. Vi vet redan idag att ingenjörer är ett bristyrke och om vi får, förhoppningsvis, två unga att söka till ingenjörsutbildning framöver får detta ett högre syfte, ur ett samhällsperspektiv.

Vad hoppas ni att Tekniksprånget ska leda till?
Ellinor och Ella tillsammans: Vi hoppas att vi får erfarenhet som hjälper oss både under skoltiden och på en arbetsplats i framtiden. Vi hoppas också på att få klarhet i vilken slags ingenjör vi vill bli.

Varför borde fler fastighetsbolag ta in Tekniksprånget?
Ida: Det är allas vårt gemensamma ansvar att säkra framtida kompetensförsörjning. Även om ungdomen inte har högskoleutbildning så tillför det andra värden när man tar in en juniortrainee. Ella och Ellinor har en månadslön på 18 000 kronor och det är absolut inga pengar utifrån det större perspektivet. Det skapar värde inom flera delar av bolaget att få ta del av deras upplevelse och även konkreta arbete.

Vilka är era bästa råd och tips för att perioden med Tekniksprånget ska bli så lyckad som möjligt?

  • Ha ett engagemang som företag genom att lägga tid på att verkligen visa vad ni gör.
  • Vi anställde Ella och Ellinor medvetet som juniortraineer, de får därmed fördelen i att se och gå igenom hela bolaget.
  • Det är viktigt att ha en huvudhandledare som planerar för perioden, annars är det lätt att det inte håller ihop. Det är en utmaning, så man behöver vara några stycken engagerade delhandledare också. Många handledare har ofta tagit hand om praktikanter tidigare eller själva varit praktikanter som unga, vilket är en fördel.
  • Ta gärna in två personer, det är roligare för dem att ha en annan Trainee bredvid sig, de finner trygghet i varandra, kan bolla idéer och har någon att äta lunch med.

Hör gärna av dig till Ida Ländin för mer tips och råd.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega