Öbo satsar på egen vind-el

Öbo har inlett ett samarbete med vindkraftbolaget Bixia för att kunna erbjuda sina hyresgäster förnybar el från vindkraft.

Örebrobostäder (Öbo) erbjuder både hyresgäster och personal möjlighet att välja förnybar el från vindkraft, med bostadsbolagets egen ursprungsmärkta vind-el.

När den förnybara elen ökar ersätter den el från kolkraftverk som orsakar stora mängder koldioxidutsläpp. På så vis bidrar man till att efterfrågan, och på sikt även utvecklingen, av vindkraft ökar.

– Öbo är ett av Sveriges största bostadsbolag och därmed per automatik en stor elkund. För oss är det viktigt att vara med och bidra till utvecklingen av förnybar energi och bidra till klimatnytta tillsammans med våra hyresgäster, säger Ulf Rohlén, vd på Öbo.

Lockande erbjudande
– Kan vi tillsammans få fler att välja närproducerad förnybar el så gör vi stor skillnad, säger Jenny Johnson, chef Strategiska samarbeten på Bixia.

Erbjudandet ger Öbos hyresgäster 500 kronor i välkomstrabatt. Öbo vindel ingår utan extra kostnad, till ett värde av 29 kronor per månad. Det totala värdet av erbjudandet är 848 kronor det första året. Avtalet tecknas direkt med Bixia.

Sedan 2010 äger Öbo 40 procent i vindkraftsbolaget Bixia Gryningsvind, en del av elbolaget Bixia. Förutom Öbo och Bixia är även Stångåstaden i Linköping delägare. Bixia Gryningsvind har idag åtta vindkraftverk i Falkenberg, Lidköping, Skara och Sveg.

Fem bästa klimatvalen
Att välja el från vindkraft är ett bra sätt att minska sitt klimatavtryck, skriver Öbo. Bolaget hänvisar till forskare vid Lunds Universitet som listat de fem val som minskar våra klimatavtryck mest:

  • Äta vegetariskt
  • Undvika att flyga
  • Leva utan bil eller byta till elbil
  • Skaffa färre barn
  • Välja förnybar el *

Källa: Öbo

 

*Environmental Research Letter Seth Wynes, Kimberly A Nicholas, 2017-07-12

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega