Därför bör du ta dig tid att utveckla dig själv

… Ove Nordqvist, VD på Förvaltarforum.

Du har en lång karriär inom förvaltningsbranschen, vad har varit de största förändringarna i branschen under din karriär?

Jag tror de största förändringarna har varit hur otroligt snabbt branschen har utvecklats trots att man säger att branschen är konservativ. När jag började för 38 år sedan var den tekniska förvaltningen mycket enklare. Nu är kraven från ägare, myndigheter och hyresgäster mycket högre på områden som hållbarhet, digitalisering samt rapportering. För dem som förvaltar bostäder har det ju exploderat med nya roller och krav att ta ett samhällsansvar för det sociala arbetet, något som tidigare knappt fanns. De kommersiella hyresgästernas krav och önskemål, har gjort att kontrakten och servicenivån till dem är betydligt mer omfattande idag. Och så här kan jag fortsätta, med flera delar av fastighetsförvaltningen.

Det måste ha varit en utmaning att hålla sig ajour med utvecklingen? Hur har du lyckats hålla dina kunskaper relevanta?
– Jag har alltid varit nyfiken på att lära mig nya saker och hade tur att tidigt ha en chef som investerade i min utveckling genom att låta mig gå på kurser utan att vara rädd att jag skulle bli uppsnappad av något annat företag. Den chefen levde enligt det klassiska citatet:

CFO to CEO: – What happens if we invest in developing our people and then they leave us?
CEO: – What happens if we don´t and they stay?

Så vad är din slutsats av det?
– Min slutsats är att utbildning alltid är viktigt oavsett konjunktur och det värsta som kan hända är som sagt att du inte investerar i medarbetarnas utveckling och de blir kvar. Då stagnerar företaget.

Varför är det extra viktigt med kompetensutveckling i dagsläget?
– Det är lågkonjunktur och vi behöver alla hålla i kostnaderna. Nu om någonsin behöver vi mer kompetens för att ta oss vidare. Till exempel gällande underhållsarbete så kunde man förr göra alla åtta åtgärder, men nu kanske du bara kan göra de fyra viktigaste – och det behöver du kompetens till att välja ut.

Vad skulle du vilja säga till chefer och medarbetare som är på väg upp?
– Till chefer skulle jag vilja säga, var inte rädd att kompetensutveckla din personal, att medarbetare kanske slutar och går vidare är bara nyttigt för branschen och det kommer att komma in någon annan som också är välutbildad men med andra erfarenheter som utvecklar företaget. Till medarbetare vill jag säga; ta ansvar för din utveckling. Ta dig tid att gå kurser, gå på seminarier och håll dig uppdaterad. Nöj dig inte med ett företag som bromsar din hunger efter utveckling.

Av: Thomas Hallberg
thomas.hallberg@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega