Förvaltarforum har tidigare skrivit om den innovativa stadsdelen Tamarinden i Örebro. ÖrebroBostäder är ett av fastighetsbolagen som nu fått klartecken att det är ok att dela el mellan byggnaderna. Något som kommer att skynda på miljöomställningen.
Delning av energi för att skynda på omställningen till hållbara städer har varit en fråga som Örebro kommun och byggaktörerna för Örebros nya stadsdel Tamarinden länge varit drivande i. Nu har Energimarknadsinspektionen meddelat att det planerade ledningsnätet i Tamarinden är beviljat undantag från kravet på nätkoncession, enligt 22 c § 2 IKN-förordningen.
Utvecklingen av Tamarinden bygger på ett nära samarbete mellan Örebro kommun och ÖrebroBostäder AB samt byggaktörerna Serneke, Peab Bostäder, Magnolia, Tornet och den lokala energidistributören E.ON. Arbetet som lett fram till Energimarknadsinspektionens besked har varit möjligt just tack vare samarbetet mellan de olika aktörerna och längs vägen har många samtal skett, bland annat med Regeringskansliets Infrastrukturdepartement, Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen.
Minska behov av köpt el
I och med det nya beskedet kommer aktörerna nu kunna minska behovet av köpt energi och öka andelen egenanvänd solenergi. De kommer även kunna bidra till att minska belastningen på det överliggande elnätet.
– Klimatfrågan är mänsklighetens största utmaning och en central del är omställningen av energisystemet i och till städer. Beslutet från Energimarknadsinspektionen innebär ett paradigmskifte. Det är en systemförändring som möjliggör att Tamarinden blir Örebros flaggskepp för hållbar stadsutveckling. Vi får en stadsdel som integrerar modern energiteknik med miljömässig och finansiell hållbarhet. Beslutet ger förutsättningar – som inte bara ger byggnader smarta förmågor – utan en hel stadsdel banar nu väg för sättet att bygga energismart på riktigt. Detta i en tid då det krävs systematisk omställning av städer, menar Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖrebroBostäder.
Läs mer om Tamarinden och Öbos arbete med delning av el här.
Källa: Öbo