Partnertext från Danfoss Leanheat

Fastighetsbolagen gagnas när fjärrvärmen AI-optimeras

Då fjärrvärmebolagens och kundernas kostnader ökar dramatiskt är det viktigt att öka effektiviteten i hela fjärrvärmesystemet. Genom AI-algoritmer hjälper Danfoss en dansk fjärrvärmeleverantör att minska energin – vilket gagnar slutkunden.

Svensk fjärrvärme har under året sett radikalt förändrade kostnader för biobränsle. En minskad import från Ukraina och Ryssland parat med en svag krona har lett till att många fjärrvärmebolag idag får betala uppemot 70 % mer än tidigare. Detta har i sin tur tvingat fjärrvärmebolagen att öka priset för värme till sina kunder – avsevärt mer än vad som kan anses normalt för Sverige.

Ljusglimten i det hela kan möjligen vara att det ökar incitamenten för energieffektiviserande åtgärder i våra fastigheter och att trycket ökar på fjärrvärmebolag att optimera sin drift.

Dansk storsatsning

Jürgen Fischer, Danfoss

I Danmark använder till exempel den ledande fjärrvärmeleverantören HOFOR, optimeringslösningen Leanheat® från Danfoss. Genom att kombinera toppmodern teknik, dataanalys och AI optimeras energiförbrukningen och driftseffektiviteten förbättras. I projektet förväntas HOFOR ge konkreta fördelar åt sina kunder, med välbehövda besparingar.

– AI (artificiell intelligens) är framtiden. Med digitalisering kan vi samla in den data som behövs för att automatisera och maximera energieffektiviteten i byggnader för att effektivt minska CO2-utsläppen, säger Jürgen Fischer, Chef för Danfoss Climate Solutions i Danmark.

Efterfrågeflexibilitet
Med digitala verktyg är det möjligt att rikta in sig på att minska toppförbrukningen, vilket ger flexibilitet i energisystemet. Det minskar behovet av dyra spetslastpannor och i sin tur CO2-utsläppen. Detta kallas för att införa flexibilitet på efterfrågesidan – för att förhindra perioder med hög efterfrågan och lågt utbud.

När utbudet inte räcker till kan detta leda till mer koldioxidintensiv energi eftersom eftersom produktionen tvingas till att starta oljepannor som innebär både högre kostnader och utsläpp för att möta efterfrågan. Genom att använda modern AI-teknik kan man alltså minska efterfrågan under dyra topptimmar och minska användningen av fossila bränslen.

Sömlös integration
Första steget i detta projekt mellan HORFOR och Danfoss AI-lösning Leanheat® startades under värmesäsongen 2023/24 och ska pågå till 2026 och beröra cirka 700 byggnader som ingår i HOFORs nätverk.

För att säkerställa sömlös integration och effektiv kontroll av värmesystemen kommer alla byggnader som är involverade i projektet att utrustas med värmeregulatorer från Danfoss. Dessa väl beprövade och driftsäkra regulatorer är avgörande för att optimera prestandan hos fjärrvärmesystemet och möjliggör precisionskontroll och övervakningsförmåga. Det gör man genom att dra nytta av Leanheats avancerade algoritmer.

När konceptet har beprövats kan den intelligenta värmekontrollen från Danfoss utökas till HOFORs alla cirka 10 000 stora byggnader i Köpenhamn.

Win-win-win
Efterfrågeflexibilitet och energihantering är alltså avgörande för omställningen till nettonollutsläpp och Danfoss kan leverera en förstklassig lösning för just detta. Med sina tekniska lösningar sammanför man fastighetsägare och energibolag.

Till exempel genom att via algoritmer få indikationer på att undvika starta en oljepanna eller annan dyr värmeproduktion, möta utmaningar med flaskhalsar i nätet och öka elproduktionen, när det behövs som mest. Dessutom görs detta med en bibehållen inomhuskomfort hos slutkunderna – fastighetsägarna.

Danfoss AI-lösning Leanheat® kan med andra ord optimera och öka effektivisering i fjärrvärmenätet, förbättra energianvändningen och minska effektförbrukning i en win-win-win-situation.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega