Partnertext från Danfoss Leanheat

HSB Södermanland sparar 20% energi och pengar med AI och dynamisk balansering

Centralt uppvärmda flerbostadshus har ofta variationer i rumstemperaturer på grund av ineffektiva och obalanserade värmesystem. HSB Södermanland kombinerade Leanheat Building och dynamisk balansering från Danfoss av flöden och fick en total energibesparing på cirka 20%.

I Eskilstuna ville bostadskooperationen HSB Södermanland använda en intelligent övervaknings- och styrlösning för att förbättra energieffektiviteten och inomhuskomforten i ett flerfamiljshus med 12 stycken lägenheter som var anslutet till fjärrvärme.

Så gick det till
I början av 2021 integrerades Leanheat Building – en molnbaserad AI-lösning – i byggnadens befintliga reglercentralen utan behov av extra hårdvara.

Programvaran Leanheat Building övervakar och fjärrstyr anläggningen. Den samlar in korrekta data som gör att HSB Södermanland kan förbättra fastighetsförvaltningen, automatisera värmesystemet och analysera prestanda. Programvaran optimerade värmesystemet och minskade energiförbrukningen med 10,9% mellan november 2021 och april 2022. Den totala energibesparingen uppgick till 11 136 kWh.

I slutet av uppvärmningssäsongen 2021 visade Leanheat Buildings dataanalys att byggnaden hade en kombination av temperaturobalans och ett högre börvärde, vilket indikerade att större energibesparingar kunde göras.

Ventiler på varje radiator
Det befintliga värmesystemet var ett tvårörssystem med statiska balanseringsventiler på grenrören och gamla termostatiska radiatorventiler (TRV:er) på alla radiatorer. Danfoss ASV-PV returrörsmonterade differenstrycksreglerventiler och ASV-BD partnerventiler installerades för att reglera differenstrycket.

Danfoss RA-N-ventiler installerades på varje radiator och var förinställda för att säkerställa optimal fördelning av vattnet i värmesystemet. RA 2000-termostater installerades också på varje radiator för att göra det möjligt för de boende att upprätthålla önskad rumstemperatur och lägre energiförbrukning.

Tillsammans skapade dessa komponenter ett dynamiskt, välbalanserat system som eliminerade buller och minskade energiförbrukningen med ytterligare 10,2%.

Behaglig temperatur
HSB Södermanland har nu ett helt optimerat, energieffektivt värmesystem som kan fjärrövervakas, sparar pengar och håller en behaglig temperatur i lägenheterna.

– Projektet att byta ut balanseringsventiler och termostatiska radiatorventiler och givare gick över förväntan och utan större störningar. Vi kan hålla en stabil temperatur på mellan 20°C och 21°C i alla lägenheter, säger Patrik Granholm, Projektledare på HSB Södermanland.

Läs mer om projektet i sin helhet här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega