Partnertext från Danfoss Leanheat

Data är förutsättningen för ett mer effektivt fastighetsunderhåll

Att samla in, analysera och använda data har blivit allt vanligare även inom fastighetsunderhåll. I staden Porvoo i Finland har de förstått vikten av att använda datan på ett intelligent sätt. Det har resulterat i en minskad energiförbrukning med 12 procent.

Genom att ta vara på data så blir jobbet för fastighetsägare enklare, smidigare och mer effektivt. Det finns många fördelar; fastighetsägarna sparar energi och därmed pengar; inomhuskomforten blir bättre samtidigt som underhållsarbetet och reparationerna kan bli mer noggrant planerade och effektivare.

Leanheat-systemet samlar in värdefull information om fastigheten som sedan enkelt kan tas fram och analyseras av experter. Genom systemet får man en överblick över fastighetens skick och gör underhållsarbetet både prediktivt och ökar precisionen.

Leanheat är ett verktyg för fastighetsägare, hyresvärdar, fastighetsförvaltare, underhåll- och även energibolag. För att få ut maximalt av systemet så är det viktigt med ett nära samarbete mellan samtliga parter.

Leanheat-systemet gör fastighetsförvaltning och underhåll många gånger enklare. Systemet visar direkt om den anslutna fastigheten är i gott skick. Användargränssnittet ger en tydlig överblick över temperaturer, luftfuktighet, undercentralen samt eventuella avvikelser, larm och utförda åtgärder.

– Fastighetsförvaltare är vanligtvis intresserade av inomhusklimatet i lägenheterna, såsom temperaturer och luftfuktighet. Systemet hjälper till att hålla koll på dessa förhållanden och lokaliserar avvikelser, exempelvis om lägenheterna är för kalla, varma eller fuktiga, säger Juha Saloheimo, chef över Leanheats produktutvecklingsteam.

Leanheat sparar underhållsresurser
Systemet gör det lättare för fastighetsförvaltare att planera arbetet och främjar en mer effektiv resursfördelning. Istället för att åka till fastigheten för att se att allting ser bra ut kan man nu se det direkt på distans.

Detta har blivit uppmärksammat i staden Kankaanpää i Finland, där energiföretaget Vatajankosken Sähkö utvecklar sina tjänster tillsammans med externa samarbetspartners.

En av dessa partners som nu har tagit del av fördelarna med digitaliserad förvaltning är den lokala fastighetsförvaltaren AR Isännöinti.

– En digitaliserad och smart förvaltning gör både jobbet som fastighetsskötare och översikten över enskilda lägenheters skick betydligt lättare. Om det uppstår ett problem går det snabbare att lokalisera felet, vilket förkortar vår reaktionstid, säger Aki Rajahalme, ägare och fastighetsskötare på AR Isännöinti.

Systemanvändarna får stöd av Leanheats energieffektivitetsteam som överblickar fastigheterna och skickar ut notiser, exempelvis vid felindikation som kräver åtgärd. Teamet sammanställer också en rapport för aktiviteterna, hur mycket som har sparats och övergripande information om hur fastigheterna mår vid slutet av varje värmeperiod.

Porvoo är i framkant inom dataanvändning
Leanheat-systemet har inte en fast begränsning för parametrar, som inomhustemperaturer eller luftfuktighet, som skulle sätta igång ett larm vid överstigning. Istället har systemet lärt sig från data hur varje fastighet beter sig och dess egna unika begränsningsvärden.

– Vi har redan data från 3 000 fastigheter med totalt 150 000 lägenheter. Det hjälper oss att gå till botten med vad som orsakar problemen och få en bättre förståelse för hur saker och ting fungerar, säger Saloheimo.

Porvoo är en av många platser i Finland som för några år sedan valde att installera ett Leanheat-system. De har redan fram till i dag lyckats spara in 12 procent av energiförbrukningen med hjälp av en optimerad styrsignal.

Johan Nyholm, vd för det lokala fastighetsskötarbolaget Porvoon OP-Isännöintikeskus, är väldigt nöjd.

– Värme är den enskilt största kostnadsfaktorn för en fastighet, vilket betyder att besparingarna kan ses i direkta pengar. Konsumtionen har blivit mindre och inomhustemperaturen är nu jämnare.

Förutom pilotinstallationen i Porvoo har Leanheat-systemet nu installerats i omkring 50 fastigheter. Under det kommande vinterhalvåret, när det behövs som mest värme, kommer en större besparing kunna göras.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega