Parterna eniga om omstridd indexklausul för lokaler

Sveriges Allmännyttas lokalexpert Martin Ingvarson och chefsjurist Lars Matton. Porträttfoton: Per Myrehed

Efter ett års diskussioner är nu lokalhyresmarknadens parter Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna, Svensk Handel och Visita överens om hur indexklausulen, som styr lokalhyrorna, ska tillämpas. Klausulen är även reviderad för att bli mer lättanvänd.

För lokaler revideras hyresnivån inte genom förhandling som är fallet för bostadshyror, utan genom användandet av en indexklausul som bilaga till lokalhyreskontraktet.

Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna, Svensk Handel och Visita har gemensamt sett över den indexklausul som styr det hyrestillägg som kan användas i lokalhyresavtal som löper om minst tre år.
Indexklausulen har varit hett omdebatterad ända sedan hösten 2022, då den ledde till att hyresnivåerna höjdes med över 10 procent som en följd av den rekordhöga inflationen. Diskussionen mellan parterna har pågått i över ett år med syfte att granska och tydliggöra klausulen som använts vid tecknande av lokalhyresavtal sedan decennier tillbaka.

Fortsätta använda KPI
Denna klausul, som samförhandlas mellan lokalhyresmarknadens parter, har nu reviderats för att bli lättare att förstå och använda.

– Ur ett juridiskt perspektiv är det ingen större förändring som sker i och med denna revidering. Parterna är alltjämt överens om att använda konsumentprisindex (KPI) som index – även om det diskuterats andra typer av index så är vi eniga med hyresgästsidan att det är KPI vi ska använda även framgent, säger Lars Matton, chefsjurist på Sveriges Allmännytta.

Uppdatering och förtydliganden
Indexklausulen har uppdaterats med en del förtydliganden, bland annat att indextalets förändring mellan olika år medför att hyrestillägget som följer av förändringen kan bli både högre och lägre mellan olika år, beroende på om inflationen varit positiv eller negativ jämfört med föregående år.

– Eftersom inflationen har varit hög de senaste två åren har systemet med indextillägg fått väldigt mycket uppmärksamhet, framför allt från många lokalhyresgäster. Men om man tittar bakåt i tiden ligger KPI oftast mellan 0 och 2 procent, och ibland händer det faktiskt att den är negativ, vilket givetvis är positivt för hyresgästerna, säger Martin Ingvarson, lokalexpert på Sveriges Allmännytta.

Nya räkneexempel
Till indexklausulen hör också anvisningar till hur klausulen ska användas. Även dessa har uppdaterats med förtydliganden med exempelvis nya och utökade räkneexempel samt förtydligandet att bashyran, som ligger till grund för indextillägget, är en förhandlingsfråga mellan avtalets parter.

Indexklausulen, som är en bilaga till standardmallen för lokalhyresavtal, återfinns hos Fastighetsägarna Dokument.

Källa: Sveriges Allmännytta

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega