”Fastighetsbranschen kan verkligen påverka i energifrågan”

På Vidingehem har man satsat stort på energiområdet, med energiansvarige Martin Skoglund och hans controller-kollega.
– När vi är två har vi stor möjlighet att ta oss an hela bredden av hur vi behöver jobba med energieffektivisering.

Just bredden är en av de saker Martin Skoglund uppskattar mest när det gäller rollen som energiansvarig, samtidigt som han också är förtjust i att grotta ner sig i detaljer.

– Att fundera på en idé, förverkliga och förvalta den och sedan kunna se tillbaka på ett konkret resultat – det är ju väldigt tillfredsställande.

Att det blev fastighetsbranschen var ingen slump. Martin Skoglund började sin karriär på konsultbolaget WSP, efter att ha tagit examen som civilingenjör inom energi, miljö och management. Som konsult jobbade han mycket mot bygg- och fastighetssidan, och såg vilka möjligheter det fanns där när det gällde klimatfrågan.

Efter WSP blev han energistrateg på Willhem. När familjen sedan bröt upp från Göteborg och styrde kosan mot Växjö, ringde Martin upp det kommunala bostadsbolaget Vidingehem och frågade om de behövde någon som var duktig på energifrågor. Han fick rollen som energicontroller och blev sedan energiansvarig.

Vad innebär rollen som energiansvarig?
– Dels leder jag bolagets strategiska arbete i energifrågan, tar ansvar för energieffektiviseringar, budget och måluppföljning och ser till att vi samlar in mätvärden av olika slag. Tillsammans med vår energicontroller Jakob har vi en intern energigrupp med drifttekniker och projektledare där vi hela tiden gnuggar energifrågan ur olika perspektiv. Jag kan inte bara sätta höga mål utan att lyssna på de som jobbar med det dagligen.

Hur gör ni det?
– Den senaste tiden har jag och Jakob hälsat på i våra tre förvaltningar där vi pratat om energimedvetenhet i förvaltningsarbetet och hur vi alla kan ha på oss energiglasögonen och göra skillnad i det dagliga förvaltningsarbetet, oavsett om man är fastighetsvärd eller drifttekniker.

Vilka energiprojekt driver Vidingehem just nu?
– Vi har gjort viktiga insatser i vårt befintliga bestånd genom att renovera flertalet av våra 60-talskvarter i staden. Just nu är vi mitt uppe i en sådan renovering med ambitionen att halvera energianvändningen. Vi ger husen en ny livslängd med stambyten, nya kök och ytskikt, samt moderna installationer inklusive från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning och snålspolande armaturer. Vi förbättrar också klimatskalet med exempelvis takisolering och nya fönster.

Vilka utmaningar ser du framför dig?
– Dels det som jag är inne på ovan, när det gäller renovering. EU förhandlar just nu om hur energiprestandakraven ska se ut framöver och ambitionerna är i princip att den energiprestanda som kravställs vid nybyggnation idag ska gälla för hela det befintliga beståndet vid 2050. Det är en utmaning som hela branschen står inför.

Något annat som är utmanande?
– En annan viktig fråga är hur vi ska optimera och förfina styrningen i våra fastigheter. Det florerar många olika lösningar från leverantörsledet i detta område idag. Med all rätt, eftersom det finns mycket att vinna i form av sänkta driftkostnader och förbättrad inomhuskomfort om du kan styra exempelvis värme- och ventilationssystemen på ett precist sätt. Här behöver vi både dra nytta av automatiseringens kraft, men också säkerställa god förståelse hos de som ska använda systemen och förvalta dem över tid.

Vilken är din starkaste drivkraft i jobbet?
– Att på ett såhär direkt sätt få arbeta med vår generations stora fråga – vilket jag tycker att klimatfrågan är – känns lika relevant varje morgon jag cyklar till jobbet.

Martin Skoglunds tips för att komma igång med energiarbetet:

  • Överblicken är bra att börja med! För att se nästa steg behöver man förstå nuläget. Kartlägg ditt bestånd, vad har nu för grunddata att jobba med och vad har ni för målsättningar?
  • Det finns många fina nybyggnationer, men lyssna gärna på hur andra gjort när de renoverat befintliga bestånd med fokus på energi, klimat och hållbarhet.
  • Återvinn er restvärme. I luften vi ventilerar ut från våra bostäder finns både stor potential och bra lösningar att tillsätta redan idag. Ett nästa steg för branschen är att även kunna återvinna mer värme från använt varmvatten, på ett enkelt och effektivt sätt.

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Martin Skoglund

Titel: Energiansvarig på Vidingehem i Växjö
Ålder: 33 år
Uppväxt: I Falköping
Bor: i Växjö sedan 2019
Familj: Fru Elin och två söner
Yrkeserfarenhet: Energikonsult på WSP, sedan energistrateg på Willhem i Göteborg.
Utbildning: Civilingenjör i energi, miljö och management vid Linköpings universitet
Fritidsintressen: Hänga med familjen, spela golf och gå på musikquiz med kompisar.
”Jag gillar att snöa in på grejer, det kan vara alltifrån att skriva låtar eller lära mig allt om golf.”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega