KOMPETENS & UTBILDNING
Partnertext från Jensen Education

Så lyckas du med social hållbarhet

Rana Kasto, Hållbarhetsutvecklare, Stockholmshem, som utbildar i social hållbarhet på JENSEN yrkeshögskola. Foto: Bengt Alm/Stockholmshem

Stockholmshem har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete, både gällande klimat och social hållbarhet. Rana Kasto brinner för de sociala frågorna och nu delar hon sina erfarenheter i kursen Klimateffektiv fastighetsförvaltning och social hållbarhet, arrangerad av JENSEN.

Hur går hållbarhetsarbetet till på Stockholmshem?
– På Stockholmshem har vi kommit långt med hållbarhetsarbetet där ägaren Stockholms stad ger tydliga direktiv. Vi arbetar både med klimatplaner och planer för social hållbarhet. Vår affärsidé är att bygga och hyra ut lägenheter till en mångfald av stockholmare. Det gör vi genom att hålla en hög takt inom nyproduktion och erbjuda bostäder även för dem som står långt ifrån bostadsmarknaden. Tillsammans med de boende skapar vi levande mötesplatser.

– Social hållbarhet handlar om att säkerställa människors livsvillkor där vi tillsammans med olika föreningar och organisationer samarbetar för att få bättre hälsa, utbildning och trygghet i våra stadskvarter. I Hässelby och Rinkeby har vi sedan tre år tillbaka kvartersodlingar som sköts av hyresgästerna med odlare från Boodla. Även utbildning i odling erbjuds och samlar både unga och gamla i en gemenskap. Ett annat exempel är på Södermalm där vi har skapat ett hus utöver det vanliga, en blandning av olika typer av bostäder. Här bor ungdomar, studenter, medelålders och äldre i samma hus och med gemensamma utrymmen som vardagsrum, gym och terrass. Här finns förråd med symaskin och borrmaskiner. Klimatsmarta tjänster som bil-och cykelpool och odlingslådor på gården. Vi behöver fler sådana hus i arbetet med social hållbarhet.

Vilka är utmaningarna med hållbarhetsarbetet i fastighetsbranschen?
– Det som hotar hållbarhetsarbetet mest är inflationen och ökade byggkostnader. Att bygga mer hållbart och samtidigt hålla budget är de närmaste utmaningarna just nu. Andra faktorer som påverkar är det ökade kravet på en bred och rätt kunskap då det händer mycket inom området. Nya EU-direktiv för företagens samhällsansvar ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv CSR (Corporate Social Responsibility) och Global Agenda 2030 ställer högre krav på oss i arbetet med hållbar utveckling. Även kraven på att rapportera CSR-arbetet skärps, det vill säga CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

– Det kommer att bli spännande att få vara med och följa hur arbetet och implementeringen av det nya EU-direktivet CSRD kommer att förändra branschen och vårt sätt att arbeta med hållbarhet. Det är den största förändringen på 500 år i årsredovisningslagen.

Global agenda 2030 vad innebär det för arbetet med social hållbarhet?
– Arbetet med social hållbarhet bidrar till FN:s globala mål för hållbar utveckling, Global agenda 2030, där världens länder gemensamt har fokus på att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa och att arbeta med klimatkrisen.

– Alla insatser som görs inom fastighetssektorn för att minska och återanvända material samt dela saker och tjänster med varandra för att minska energianvändningen bidrar på ett påtagligt sätt till hållbar fastighetsförvaltning och till att skydda våra naturresurser på planeten.

Hur kommer det sig att du utbildar i social hållbarhet?
– Jag delar gärna med mig av mina kunskaper och erfarenheter om det kan hjälpa andra att lära sig möjligheterna med social hållbarhet. Arbetet prioriteras högst upp på dagordningen i företagets ledning och genomsyrar Stockholmshems hela hållbarhetsarbete vilket är en viktig anledning till att Stockholmshem lyckas. Vi presenterade vårt arbete på Förvaltarforum tidigare i år och har efter det startat ett samarbete med JENSEN yrkeshögskola, Förvaltarforum och några ledande fastighetsföretag kring kursen Klimateffektiv fastighetsförvaltning och social hållbarhet åt fastighetsbranschen.

3 tips på hur du lyckas med social hållbarhet på företaget

  1. Var nyfiken och påläst, passa på att utbilda dig. Läs mer om Jensens kurs Klimateffektiv fastighetsförvaltning och social hållbarhet och anmäl dig här. Sista anmälan är 12/3-24.
  2. Det är alltid ett teamwork och inget du kan lyckas med själv. Hållbarhet ska genomsyra hela arbetet på företaget.
  3. Arbetet ska vara prioriterat på ledningens dagordning och ett uttalat affärsmål.
Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega