KOMPETENS & UTBILDNING
Partnertext från Jensen Education

Newsec och JENSEN samarbetar – praktik som leder till jobb

T.v. Vikram Singh i undercentralen. Uppe t.h. Waldo Lopez, Ernesto Ferrey, Fredrik Adolfsson, Dalia Musa. Nere t.h. Nomil Raja, Dalia Musa, Kent Zackrisson, Vikram Singh.

Det finns för få drifttekniker och med rätt kompetens. Newsec behövde bemanning och valde att samarbeta med JENSEN yrkeshögskola. – Praktiken är ett bra upplägg för både studenterna och oss och det leder direkt till jobb, säger Kent Zackrisson på Newsec.

Kent Zackrisson, driftchef på Newsec funderade över hur företaget kunde bemanna sina anläggningar över jul. För att lösa bristen på drifttekniker började därför Newsec samarbeta med JENSEN yrkeshögskola. Tillsammans har de tagit fram en tvåårig driftteknikerutbildning.

– Genom praktiken i utbildningen kan vi snabbare rekrytera rätt drifttekniker till våra driftteam på Newsec. En win-win för alla parter, berättar Kent.

Vi stämde träff med studerande från JENSEN yrkeshögskolas driftteknikerutbildning hos Newsec på deras praktik eller LIA som det kallas, lärande i arbete.

Ernesto Ferrey, Vikram Singh, Nomil Raja gör efter ett års studier sin första, av två, praktikperioder i utbildningen. Under tio veckor arbetar de med varsin handledare och driftteam för att tillämpa kunskaperna från utbildningen.

Hur kommer det sig att ni gör praktik hos Newsec?

– Tack vare Newsecs platsannons som utlystes i klassen, berättar Vikram.

– Olika företag annonserade men Newsec var de första att svara på min ansökan, säger Nomil.

– Jag hade tur som fick praktik på Newsec. Jag hade varit på flera olika intervjuer men Newsec kändes mycket intressant, berättar Ernesto.

Vad har du haft mest nytta av i utbildningen hittills och inför LIA?

– Systematiskt brandskyddsarbete och ventilationskursen men samtidigt helheten och kommunikationskursen som jag använder mig av i rollen, svarar Ernesto.

– Jag tycker att jag har stor nytta av de tekniska kurserna med brandsäkerhet och ventilation på praktiken, berättar Nomil.

Vikram tycker alla kurser är viktiga för att de ger en bra överblick hur arbetet som drifttekniker kan se ut i branschen.

Vad är det roligaste med LIA?

– Att få lära sig praktiskt, säger Vikram.

– Jag håller med, säger Nomil som berättar hur de haft utbildning på distans under pandemin men nu får vara på plats och genomföra arbetet på riktigt.

– Samarbetet med handledare och team tillsammans med kurserna jag läst blir som ett pussel, allt läggs ihop, förklarar Nomil.

Rekommenderar du andra att gå utbildningen och göra praktik?

– Jag lär mig ännu mer genom att praktisera kunskapen. Både skrivbordsarbetet, ronderingar och driftarbete får jag ta del av och därför vill jag rekommendera utbildningen till andra, berättar Nomil.

– Jag rekommenderar utbildningen på yrkeshögskolan då du lär dig dubbelt genom att studera både teori och praktik, svarar Vikram.

– Ja, för dig som intresserar dig för fastigheter, drift och service, sök till utbildningen, avslutar Ernesto.

Kent Zackrisson, Driftchef på Newsec, drillar drifttekniker från JENSEN yrkeshögskola tillsammans med handledarna Fredrik Adolfsson, Dalia Musa, Waldo Lopez och svarar på frågor om hur det är att vara handledare.

Tar eller ger LIA resurser och leder det till jobb efteråt?
Handledare Dalia Musa berättar att hon först tänkte att det skulle bli svårt att handleda en praktikant men det tog inte lång tid innan studenten avlastade henne i arbetet.

– En kollega var sjuk och studenten fick hjälpa till och göra ronderingen i fastigheten som underlättade vårt arbete. Jag ger dem varierande arbetsuppgifter och de kommer snabbt in i arbetet med oss i teamet.

– Absolut är de resurser. De lär sig samtidigt som de avlastar oss i arbetet, säger Fredrik Adolfsson.

– Praktiken är ett väldigt bra upplägg för både studenterna och oss och det leder direkt till jobb, många får erbjudande om anställning på praktiken, konstaterar Kent Zackrisson. 

Vad är det roligaste med att handleda praktikanter?

– Det roligaste är deras intresse och kunskap som smittar av sig. Vi diskuterar olika sätt att lösa olika problem, berättar Waldo Lopez.

– Jag blir själv bättre på mitt arbete genom att lära ut hur man ska göra, säger Fredrik.

Dalia, Waldo och Fredrik vill också framhålla den sociala biten då de jobbar i team och hjälps åt med arbetet.

– Vi kommer att sakna dem då praktiken är slut.

Hur ska studerande tänka för att få den perfekta praktiken?

– Ställ frågor och visa ditt intresse, svarar Kent Zackrisson.

– Handledaren vet inte vad du kan. Var nyfiken och inte rädd för att ställa dumma frågor för dom finns inte. Att ta för sig och våga pröva, berättar Fredrik är bästa sättet att lyckas på.

– Att söka praktik i god tid är också viktigt, då får du en större chans att välja en praktikplats som passar just dig, menar Dalia som själv studerade på yrkeshögskolan och gjorde praktik innan hon anställdes som drifttekniker på Newsec.

3 tips på hur du kan komma i gång med praktik på ditt företag

  1. Skapa en annons som du delar med ansvariga vid utbildningen. I annonsen beskriver du vilka arbetsuppgifter ni har behov av och vilka egenskaper personen ska ha för att arbeta hos er. Avsluta med en kontaktperson dit de kan söka direkt.
  2. Välj ut en kontaktperson eller ett team med handledare som tillsammans får jobba med praktikanterna. Låt de gärna gå parallellt med olika personer från olika avdelningar.
  3. Följ upp praktiken med utbildningsledningen på skolan och studenten under praktiken och titta hur ni tillsammans kan göra en så bra praktik som möjligt.
Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega