BIM Alliance samlade 150 deltagare för att diskutera den digitala tvillingens status, utmaningar och framtid i fastighetsbranschen. Här sammanfattar föreningens vd Susanne Nellemann Ek vad som kom fram under dagen.
Digital tvilling har blivit ett intressant fenomen i branschen. Med hjälp av en 3D-modell kan man samla datainformation på ett visuellt överskådligt sätt för sin byggnad. BIM är grunden för en digital tvilling och därför finns BIM Alliance. BIM talar om hur byggnaden ser ut. Genom att addera data och information om byggnaden får vi en digital tvilling.
Förkortningen BIM kommer från engelskans Building Information Modeling.
I maj samlade föreningen BIM Alliance 150 deltagare till Stora BIM-dagen. Vi fick en pratstund med föreningens vd, Susanne Nellemann Ek, om betydelsen av BIM och digitala tvillingar och vad som kom fram i presentationerna och paneldebatten under dagen.
Varför är BIM relevant för branschen?
– BIM är grunden för en digital tvilling men är inte liktydig med den. BIM är en platshållare för strukturerad information. BIM talar om hur byggnaden ser ut men för att det ska bli en digital tvilling behöver vi också veta hur den mår. Det gör man genom att ha rutiner för att ta in och vårda sin data och på så sätt uppdatera sin BIM i förvaltningen. Man får möjlighet att testköra sina idéer, lära sig av erfarenhet och använda den informationen när man skapar nytt.
– BIM och digitala tvillingar ökar kvalitén i det som byggs och förvaltas och gör branschen mer hållbar och effektiv. Så skapas attraktiva byggnader som blir långsiktigt värdefulla för fastighetsägarna.
Varför ska man ha en digital tvilling till sin byggnad?
– När vi bygger nytt kan vi få två leveranser. Den fysiska byggnaden och en digital version. Då kan man arbeta med driftoptimering. Man ska se till att få in data om huset direkt, annars får man bara halva leveransen.
– Blickar vi framåt kommer man att ångra om man bara beställer en byggnation men inte intresserar sig för modellen som finns gjord. Varför bara ha en byggnad och en pärm? Allt är redan projekterat i BIM, av projektörer, entreprenörer och andra leverantörer. Se till att få två leveranser!
Ni hade stora BIM-dagen i början av maj, kan du ge exempel på vilka aktörer som höll föredrag?
– Vi fick höra hur större fastighetsägare, som Akademiska Hus och Jernhusen, såg på digitalisering. De talade utifrån högre chefsnivåer om hur digitaliseringen passar i bolagens strategi.
– Akademiska hus har scannat 1 miljon kvm av sina befintliga byggnader för att få digitala tvillingar. De har det i sin förvaltning och använder det till optimering av uthyrning, användning av lokaler och driftoptimering. (Red anm: Läs mer i artikeln Akademiska Hus 6 skäl till att satsa på digitala tvillingar.)
– Jernhusen bygger nu Centralstaden i Stockholms City. De ska fördubbla antalet resande till Centralen och ska däcka över järnvägen och bygga nytt ovanpå. Där har man specificerat leveransen av modellen i sin beställning av arkitektförslag. Det gör att man kan jämföra hur det påverkar stadens skyline. Varje aktör presenterar inte på sitt sätt, utan mallat. Det gör bedömningsgrunden mer rättvis om man har specat informationen.
Har de använt BIM i fler sammanhang?
– Ja, när det gäller Jernhusens projekt använder de BIM för återbruk. När de bygger nytt vill de återvinna byggmaterial som finns, dels ur ett resurseffektivt perspektiv, dels för att det ger karaktär och kvalitet till den nya staden. Ska man jobba med återbruk kan man inte hantera information i excel eller pdf. Man måste ha strukturerade data för att härleda vad man har byggt in för material och hålla reda på det. Det kan BIM och den digitala tvillingen göra.
Vilka utmaningar med BIM diskuterades i paneldiskussionen?
– Att man inte tar hand om varandras datamängder. Allt som planeras och projekteras professionellt görs i BIM. Man jobbar i projektering, byggnation och förvaltning med strukturerad digital information men det blir ett glapp mellan de olika stadierna.
Hur gör man för att undvika glappen?
– Jernhusen och Akademiska hus har en tydlig agenda vad de ska ha sina digitala modeller till vilket gör att de blir bra kravställare. En kund som ställer krav, efterfrågar och betalar är en viktig drivkraft för att konsulter ska leverera rätt data som kan föras vidare genom hela byggnadens livscykel.
Kom det fram någon intressant insikt under dagen?
– Ja, att vi bör ta oss an frågan om nya affärsmodeller. Konsulternas och leverantörernas roller kommer att förändras, arkitektens och materialleverantörens till exempel. Alla behöver kunna behärska data och arbeta datadrivet. Det innebär förskjutning av arbetsuppgifter i olika led.
– Om byggnationen blir mer effektiv och billigare, hur ska vinsten då fördelas? Byggherren kan hävda att det blir billigare att bygga, vilket i slutändan blir billigare för de boende. Men tidigare led har investerat i mer resurser, ska de inte få utdelning av det? Alla lurpassar på varandra i nuläget.
– När digitalisering kommer in i en bransch förflyttas pengarna och det blir nya affärsmodeller. Se musik- och tidningsbranschen. Det kommer även ske i den här branschen. Man bör hitta en bra lösning innan någon utomstående part kommer in med en helt annorlunda affärsmodell och rusar förbi de vanliga aktörerna.
Varför är BIM Alliance intressant som förening?
– Det är ett neutralt forum där alla aktörer kan träffas och diskutera. Man pratar om vilka utmaningar som finns och vad vi behöver göra för att snabba på utveckling och komma överens. Vi erbjuder tre delar:
- Mötesplatser som BIM-dagen där människor träffas som förstår frågorna på strategisk och expertnivå. Hit kommer även mjukvaruleverantörer som är intresserade att få veta vad beställare och kunder vill ha.
- Nätverk för intressentgrupp, till exempel för fastighetsförvaltare. De kan samlas och utbyta erfarenheter runt ett neutralt bord. Man tar av sig företagshatten och sätter på sig BIM Alliance kepsen och samarbetar.
- Vägledning till standardisering. I vår portal Nationella riktlinjer för kravställning för digital livscykelinformation kan du som beställare få hjälp med vilken information och i vilka format du bör göra dina beställningar. Du får hjälp med stort som smått. Vår portal sänker tröskeln för att komma igång med digitala tvillingar.
Vad får man ut av att vara med i BIM Alliance?
– Om många gör sina beställningar på samma sätt blir det en norm och standard. Det handlar om att bli en bra beställare. Där har Sisab, Akademiska hus och Region Dalarna kommit långt.
Text: Marit Engstedt